Невромаркетинг — Pоstvai.Com

23
233
Добави коментар
kondevgeorgi96
kondevgeorgi96

Не е тайна за никого фактът че през годините учени от всички краища на света се опитват да навлязат по-дълбоко в човешкото подсъзнание и да разберат комплексната му същност с цел да се определят различните мотиви, които го карат да купува и да има потребност от определени стоки и услуги.

Ако вече сте се досетили от самото заглавие, в текущата статия ще си поговорим за невромаркетинг и как направлението се развива през последните две десетилетия.

Смятан за нова наука от мнозина, невромаркетингът се появява като термин още през 2002г. С годините направлението става все по-актуално, именно защото всички ние търсим успешни методи за продажба на нашите стоки и услуги.

Хиляди от проучванията по невромаркетинг се осъществяват в лаборатория със специални скенери, които ще споменем по-късно, за да се определят активиращите центрове на мозъка, мотивите за покупка и как потребителят реагира на различни цветове, послания и реклами.

Медийното влияние с което сме облъчвани ежедневно създава реклами, кампании и позициониране от всякакво естество, но повече от 95% от тях остават незабелязани от мас обществото или залязват прекалено бързо.

Самият Клей Кристенсен, известен професор от Харвард, смята че това се дължи на недостатъчното доверие от страна на клиентите, недостоверна информация и грешно разчитане на импулсите на потребителите в маркетинговите проучвания.

Ще попитате: „Е, какво е решението? Как да разберем правилно потребностите на нашите клиенти и да продаваме повече?“

Отговорът е ясен: Невромаркетинг.

Има няколко определения за невромаркетинг, но всички те водят до едно и също заключение и биха се синтезирали по следния начин: „Невромаркетингът е част от невронауката, в която учените използват медицинска технология, за да се определят потребителските реакции на цветове, идеи, слогани, реклами, промоции и други елементи от маркетинг микса.“

Начини по които работи невромаркетингът

Съществуват два доказани метода по които може да се проследят импулсите на мозъчната дейност у човека.

Ядрено-магнитен резонанс (fMRI)Електроенцефалография (ЕЕГ)

Разбира се, двата метода имат своите позитиви и негативи. Например, при ядрено-магнитния резонанс  се следят реакциите върху аудио и визуални сигнали.  Това активира различни хормони и стига до така наречения „център на удоволствието“.

С получените резултати могат да се направят различни извадки за мотивите и реакциите на потребителите. 

Особени недостатъци на ядрено-магнитния резонанс са, че е сравнително скъп метод и изисква голяма медицинска апаратура за осъществяване на изследването.

При използване на ЕЕГ е не само по-евтин като метод, но и по-лесен за изпълнение.

Тук също имаме нужда от медицинска апаратура, но се използват диоди, които се прикрепят към определени центрове в тила  и главата на индивида и по този начин може по-лесно да протече самото проучване.

Методите за невромаркетинг са създадени, за да дадат по-ясна представа за първичните емоции и реакции у индивида – такива са щастие, скръб, гняв, колебание, сексуално желание и други.

Как големите компании си служат с невромаркетинг?

Не е тайна, че невромаркетингът е в основата на хиляди популярни маркетингови кампании през последните години, а дори и преди това.

Нека не забравяме, че основна цел е човекът и неговата нагласа към даден продукт, услуга и бранд. Все пак всички бихме искали да рекламираме успешно и да продаваме повече.  А след самата продажба е важно изживяването, което клиентът ще почувства.

Цветовете са важни — много компании залагат на пъстри опаковки, шарени дрехи, модели, части, повече цветове във видео рекламата, вкарване на „топли и уютни“ мотиви“ за продажбата на продукти и услуги.Разпознаваеми лица — колко често ни се е случвало да си купим нещо, защото наш любим актьор или спортист го промотира? Доста често, разбира се. Една от най-използваните невромаркетинг стратегии е да се имплементира човешкото в рекламата.Падаме си по скъпите неща — без да цитираме определени брандове, всички искаме най-доброто, не само в технологично отношение, но дори и откъм услуги. Хората сме склонни да платим повече, ако сме сигурни, че този продукт или услуга ще ни върши работа дълго време и ще ни донесе невероятно „преживяване“.Екологично чисти продукти — ако вярваме че със закупуването на даден продукт ние правим нещо добро за себе си и за околната среда, то мотивите ни могат да се изменят моментално. Доста акуратен пример през 2021, който показва пълния потенциал на невромаркетинга.Обичаме подаръците — много продукти и стоки доставят нещо допълнително. Хората сме склонни да вярваме, че заслужаваме подарък към любимите ни стоки и това ни кара да купуваме повече и по-често.

Разбира се, това са само няколко от най-успешните методи за успешен невромаркетинг, като трябва да отбележим, че не се общовалидни за всички продукти и услуги.

Специалистите и компаниите, които използват невромаркетинга в своите рекламни кампании трябва да са наясно със своята аудитория, да прочуват внимателно тяхното поведение през времето и да са готови на колосални промени, ако търсенето го изисква.

Финални думи

Невромаркетингът е изключително „пластичен“ метод, който може да бъде интегриран в хиляди маркетингови стратегии.

Разбира се, успешното му осъществяване не е лесен и евтин процес, но резултатите от него могат да бъдат „колосални“.

Разбирайки как функционира човешкият мозък и как се зараждат мотивите за покупка у потребителя може да доведе до по-високи продажби, оптимизация на бизнеса и нови висоти за бранда.