Специализирани продукти за забременяване | Fertilaid.bg

1
229
Добави коментар
maksoft
maksoft

Кои са основните витамини и минерали, спомагащи за забременяване?

Експертите по репродуктивна медицина са единодушни. Да, приемът на адекватно количество от определени витамини и минерали може не само да спомогне за забременяване, но и ще подготви организма към следващия период – бременността. Ето някои от най-важните.

Фолиева киселина. Безспорно е, че спомага за нормалното протичане на овулацията и женската плодовитост. Напоследък се натрупват и все повече данни за това, че приемът на фолиева киселина от мъже спомага и за производството на сперматозоиди с нормална морфология.

Цинк. Микроелемент, който Вие и Вашият партньор трябва да приемате в достатъчно голямо количество. Цинкът играе важна роля в процесите на овулация и женския фертилитет, както и производството на тестостерон и здрави сперматозоиди.

Коензим Q10. Мощен антиоксидант, спомагащ за доброто репродуктивно здраве на мъжа и жената.

Омега-3 мастни киселини. Увеличеният прием на омега-3 мастни киселини се свързва с повишена успеваемост на инвитро процедурите.

Желязо. Особено важен за жените със склонност към анемия. Необходим за синтезата на хемоглобин и за нормалното протичане на бременността.

Ключови за Вашия партньор:

Антикосиданти. Допълнителният прием на антиоксиданти може да се окаже ключов за подобряването на спермалните показатели. В това число влизат витамини (C, E др.), минеали (цинк, селен), както и други вещества (коензим Q10, някои растителни екстракти).

Л-карнитин. Стимулира производството на енергия, необходима за движение на сперматозоидите. Съществуват данни, че възпрепятства клетъчната смърт (апоптоза) и увеличава подвижността на сперматозоидите, като по този начин значимо увеличава честотата на настъпване на бременност.