Тунел Витиня вече е отворен

4
206
Добави коментар
oliv4ee
oliv4ee

Приключи ремонта на дясната тръба на тунел Витиня – дългоочаквано събитие. Итроникс е доставчик на електроматериали при изпълнението на проекта.

Всички тръби по слаботоковите системи – твърди и гофрирани, са доставка от фирма Итроникс, и са с безкомпромисно немско качество. Тръбите са без халогенни, не разпространяващи пламък и неподдържащи горене, с устойчивост на удар 750N. Устойчиви на газове, бензинови, дизелови изпарения, масла, киселини и др.

Също така Итроникс е доставчик на оптчния кабел за комуникациите в тунела. Кабелът е от водещ немски производител. SOS табелите в дясната тръба на Витиня правят впечатление. Влаго и удароустойчиви, светещи указателни табели, които лесно привличат внимание. Те също са доставка на фирма Итроникс.

“Витиня“ е най-дългия автомобилен тунел в България – 1195 метра. Строителството му започва през 1974 г. В експлоатация е пуснат през 1984 г.

През 2017 г., след инспекция на тръбата за София е било установено, че тя не отговаря на изискванията и за да се гарантира безопасността на пътуващите, са изпълнени частични ремонтно-възстановителни дейности. На съоръжението са били направени множество проучвания и експертизи, въз основа на които се предприема авариен ремонт, посочва прессъобщение на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Модернизацията на най-дългия тунел в България продължи повече от три години.

На 19.03.2021г. в лявата тръба на тунел Витиня, в посока София, движението беше пуснато.

Тръбата е с нова облицовка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова пътна настилка, система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, вентилация с 14 реверсивни вентилатора, светофарна уредба, лед осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват по-висока безопасност и комфорт при пътуване.

Прочетете още интересни статии и новини в нашия блог.

Последвайте ни и във фейсбук.