7 начина да извлечем повече от терапевтичните си сесии

1
124
Добави коментар
vocala
vocala

Не всеки терапевтичен опит е еднакъв. Разберете как да го накарате да работи за вас.

Терапията е ефективен начин за лечение на психични заболявания и въвеждане на личностна промяна, но редица фактори могат да определят доколко въздействие има.
Изборът на терапевт, който най-добре ви пасва, честността в терапията и постоянното посещение могат да помогнат за по-ефективна терапия.
Доверяването на експертния опит на терапевта е полезно, но също така и даването на обратна информация за протичането на терапията.

Терапията е инвестиция на време, пари и емоционална енергия, но ако се направи правилно, ползите могат да променят живота напълно. Много хора са казвали: Ако знаех само … преди десетилетия това щеше да промени всичко. Терапията е място, където можете да научите много за себе си, като например защо мислите така, както мислите, защо имате определени емоции и как да ги регулирате по-добре, как да видите слепите си места, как да разберете по-добре и да се ориентирате във взаимоотношенията с други и как да се справим по-ефективно с предизвикателствата на живота.

Но реалността е, че не всички терапевтични преживявания са еднакви. Някои хора променят радикално живота си, докато други се чувстват така, сякаш се движат в кръг и никога не усещат напредък. Добрата терапия е съвместно преживяване между терапевта и клиента и можете да направите много, за да извлечете максимума от опита си.

По-долу Ви представяме седем начина, по които можете активно да увеличите ползите от опита си в терапията.

Изберете подходящия терапевт

Терапията не е универсален модел, подходящ за всички. Трябва да има добро съответствие между клиента и терапевта, за да има ефективни работни взаимоотношения. Някои клиенти искат много структура, докато други тя ги отблъсква. Някои клиенти искат много отзиви, докато други просто искат място, където да чуят собствените си мисли. Някои клиенти имат специфични проблеми, които не всички терапевти могат да лекуват. Намирането на терапевт, който е едновременно квалифициран да отговори на вашите конкретни проблеми и е подходящ за вашия междуличностен стил, е важно за успеха на терапията.

Една форма на подготовка, която можете да направите, е да съберете малък списък с квалифицирани терапевти и да поговорите с двама или трима, преди да вземете решение с кого да работите. Докато говорите с терапевт, ето няколко въпроса, които може да са полезни:

Какъв тип терапия практикувате?
Как тази конкретна терапия ще ми помогне с конкретните ми проблеми?
Има ли доказателства, които показват, че този вид терапия ще помогне за конкретния ми проблем?
Какво ще бъде лечението?
Колко хора сте лекували успешно, използвайки този вид терапия?
Има ли прогнозна продължителност на лечението за хора с моя конкретен проблем?

Бъдете отворени и честни

Понякога в терапията хората не са склонни да се отворят и да споделят всички подробности, от които терапевтът се нуждае, за да им помогне наистина. Причините за това могат да бъдат редица, включително срам или липса на доверие. Това, което се обсъжда в терапията, е поверително. Това означава, че на вашия терапевт не е позволено да обсъжда нищо за вас или вашата терапия с никого без вашето разрешение. Скриването на информация пречи на терапевта да създава връзки и да добива прозрения, които биха могли да бъдат много важни за терапевтичния процес. Знайте, че вашият терапевт е там, за да ви помогне. Той не ви осъжда и на практика не можете да кажете нищо, което да ги изненада или шокира. Един опитен терапевт на практика е чувал всичко.

Бъдете последователни

Изследванията, изследващи „дозировката“ на терапията, необходима за лечение, показват, че средно са необходими приблизително 20 сеанса на терапия, провеждани веднъж седмично, за да се получи надеждно подобрение на общите психиатрични състояния. Разбира се, това зависи от вида на терапията и/или от вашия собствен проблем. Най-важното обаче е терапията да бъде последователна. Когато сесиите са раздалечени твърде отдалечени или хората редовно пропускат сесии, това, което се случва е, че има прекъсване на учебния процес и се случва това, което наричаме „дрейф“. Хората често не се възползват от прозренията, които правят, ако това обучение не се засили своевременно.

Имайте тетрадка за терапия

Един от най-важните инструменти е тетрадка за терапия. Това е просто обикновен бележник, в който клиентите могат да си правят бележки по време на сесии, да изпълняват домашните си задачи и да записват всякакви мисли, които им хрумват през седмицата, които желаят да обсъдят по време на нашите сесии. Бележникът служи като осезаем начин за проследяване и задържане на обучението, което се случва по време на терапевтичния процес. Това е и чудесен начин да проследите напредъка и да видите собствената си промяна, когато погледнете назад. По-добре можете да видите докъде сте стигнали въз основа на това, което сте написали в бележките си.

Практикувайте това, което научавате

Най-голямата разлика между хората, които бързо постигат своите терапевтични цели, и тези, които остават заседнали е, че тези, които постигат най-голям напредък, практикуват наученото и се отнасят сериозно към домашните си задачи. Терапевтичните сесии обикновено са само 45-60 минути от седмицата. Ако не практикувате това, което научавате през седмицата, трудно е да се придържате. Понякога е трудно да инвестирате време и енергия в нещо, което не сте сигурни, че ще работи за вас, но точно затова работите с терапевт, който вече знае от опит какво може да помогне. Понякога заданията може да изглеждат твърде опростени, за да се промени разликата във вашите проблеми. Друг път може да изглежда неудобно за правене. Опитайте ги и не забравяйте, че вътрешната промяна е точно като физическа промяна – изисква известна последователност и усилия.

Доверете се на процеса (и на вашия терапевт)

Въпреки че терапията може просто да изглежда като говорене, в нея има много повече неща и това изисква много образование и обучение, за да станете лицензиран терапевт. Терапевтите са обучени да виждат и разбират неща, които не можете да видите в себе си. Те също така разбират, че част от работата ви води там, докато не можете да видите нещата по-ясно. Ако се опитате да диктувате на своя терапевт как трябва да протича процесът, за какво можете или не можете да говорите или какво сте готови или не сте готови да направите, вие връзвате ръцете на вашия терапевт и му пречите да прилага знанията, които има, за да ни помогне. Промяната може да бъде страшна и пускането на контрол може да ви накара да се почувствате уязвими, но не забравяйте, че трябва да толерирате дискомфорта от това, че сте извън зоната си на комфорт, ако искате да израствате личностно.

Дайте обратна връзка

Вашият терапевт иска да ви помогне, но това, което работи за един човек, може да не работи за някой друг. Ако сте честни и предоставите обратна връзка, терапевтът би могъл да направи корекции, които ще помогнат да се продължи терапевтичният процес напред.