Куче в дома – хигиена и емоционално развитие

5
308
Добави коментар
inewsbg
inewsbg

Учени от испанския университет “Ровира и Вирхили” стигнаха до извода, че компанията на домашно куче способства за емоционално развитие при децата. Това съобщава сайтът на учебното заведение, цитиран от БТА.

В изследването са взели участие 120 деца на възраст от три до пет години от град Тарагона в Каталуния.

Децата с различен социално-икономически статут били разделени на две групи. Едната била с участници, в чиито дом се отглеждало куче, а при втората отсъствал контакт с такъв домашен любимец.

Момичетата и момчетата отговаряли устно на различни въпроси. С помощта на които специалистите могли да оценят взаимодействието им с възрастните и с връстниците им.

Те наблюдавали как децата изразяват чувствата си, тяхната привързаност, самооценка и други аспекти.

В резултат на изследването учените стигнали до извода, че присъствието на куче в ранна възраст помага за социалното и емоционално развитие на децата. При това учените подчертават, че липсата на подобни контакти с домашния любимец не означава бавно или лошо развитие.

“За пръв път беше проведено психологическо изследване, посветено на взаимоотношението на деца с кучета, основано на възпроизводима и научна методика.”изтъкват авторите на проучването. Известно е, че на много обществени места не се допускат кучета поради хигиенни съображения.

Резултатите от ново европейско проучване обаче показват, че кучешките лапи са по-чисти от подметките на човешките обувки, пише сп. “Интернешънъл джърнъл ъв енвайрънментъл рисърч енд пъблик хелт”, цитирано от БТА.

В рамките на проучването авторите му са взели проби от лапите на десетки служебни кучета и от подметките на техните стопани.

Пробите са изследвани внимателно за бактерии, причиняващи диария и други заболявания.

Резултатите са показали, че въпросните микроорганизми не се срещат по кучешките лапи. Което не може да се каже за човешките обувки. От тази гледна точка е по-хигиенично хората да събуват обувките си, когато влизат в помещения.

Учените отбелязват, че изследването им обмисля аргумента за хигиената. Заради който кучетата не се допускат на обществени места, където се събират много хора.

Източник: life.dir

Continue Reading