„Не били компютри, ами компоти“ – какви ваксини ще произвежда фармацевтичния завод в Разград

1
171
Добави коментар
albenapet
albenapet

Заводът на Домусчиев в Разград ще произвежда ваксини, но чужди, а не български, както обяви БорисовСнимка: Фейсбук

„В момента реализираме една инвестиция, за която получихме сертификат „Клас А“, която се състои от три неща. Едното е завод за ваксини, второто е разширение на съществуващи вече производствени мощности, а третото е фотоволтаична електроцентрала“.

Това каза пред БНР Теменуга Газдова, управител на „Биовет“ – Разград.

Тя обясни, че тази инвестицията е за 400 млн. лева и уточни:

„Заводът за ваксини е на стойност около 120 млн. лева. Със собствени средства го изграждаме и евентуално с банкови кредити го изграждаме. От държавата нямаме никаква помощ“.

По думите на Газдова фармацевтичният завод в Разград е проектиран за производство на различни видове ваксини:

„Могат да се произвеждат и ветеринарни, и хуманни ваксини. Целият проект и изпълнение отговарят на всички най-високи изисквания на добрата производствена практика,, която се прилага във фармацевтичната промишленост. Могат да се произвеждат едновременно различни видове ваксини, защото площта на производствените помещения е около 8 хил. кв.м. Ваксините, които могат да се произвеждат са бактериални, вирусни, живи и инактивирани. Има много голяма възможност за производство на различни видове ваксини. Нямаме проблеми да произвеждаме и ваксини срещу КОВИД-19″.

Управителката на „Биовет“ – Разград уточни, че, за да има ваксини, те трябва да бъдат създадени и регистрирани:

„Ние сме производствено предприятие, не сме научен институт. Затова на първо време ще произвеждаме ваксини, които са по договор за възлагане от други фирми. В някакъв момент ние също ще започнем да произвеждаме наши ваксини, но засега нямаме такива, които са регистрирани, така да се каже, наш научен резултат“.

Мощностите позволяват да бъдат произвеждани до 7000 ваксини на час, обясни тя.

Теменуга Газдова подчерта, че както създателите на ваксината подлежат на регистрация, така и производителите ѝ също подлежат на регистрация.

Според нея думите на премиера Бойко Борисов, че в Разград ще се произвеждат български ваксини, може би трябва да се тълкуват по-общо – че в България ще се произвеждат ваксини. Тя подчерта, че, ако се регистрира и българска ваксина, тя би могла да се произвежда в завода в Разград.

Източник:https://www.dunavmost.com/novini/ne-bili-kompyutri-ami-kompoti-kakvi-vaksini-shte-proizvezhda-farmatsevtichniya-zavod-v-razgrad

социално споделяне

Continue Reading