SEO оптимизация на сайт за Google

18
339
Добави коментар
hlape
hlape

СЕО оптимизиране на сайт за Google

Google е най-популярната търсачка в света. Според StatCounter 91,65% от потребителите търсят информация с него. На територията на България Гугъл заема първо място в областта на търсещите машини и това е така от самото създаване на търсачката. Следователно оптимизацията на уебсайтове за Google е подходяща и търсена за компаниите. Особено ако задачата е да се осигури 100% покритие на целевата аудитория в Интернет.

Предимства от това да бъдете първи в Google

Сред предимствата на доброто класиране и ползване на Google за реклама са:

Бързи резултати. Поради ежедневното актуализиране на резултатите от търсенето, резултатите се обновяват изключително бързо. При други търсачки нещата се случват бавно, като при някои  актуализацията се извършва 1-2 пъти седмично.4

Стабилност. Глобалните промени в алгоритмите на търсачките са редки, веднъж на 1-2 години. Следователно, популяризирането на сайтове в Google е от значение за сложни рекламни кампании.

Търсачката взема предвид масата на връзките при класиране.

52% от потребителите използват смартфони и таблети на Google, така че търсачката се застъпва за адаптация за мобилни устройства. Алгоритми на търсачката на Google За да постигнете максимални резултати и висококачествено популяризиране на уебсайтове в търсачката на Google, трябва да знаете за алгоритмите или филтрите, които компанията дистрибутира.

 

SandBox

Sandbox е един от първите филтри за търсачките. Работи от 2004 г. и обръща внимание на сайтове, които са млади или са сменили темата си, които активно изграждат масата на връзките. Ресурс, който попада под алгоритъма, се показва в кеша на Google, но страниците не се показват в резултатите от търсенето. Филтърът се отстранява след 6-12 месеца.

Панда

Алгоритъмът Panda се появи през 2011 г. като отговор на Google на масивни оплаквания за сайтове в ТОП с не уникално и вторично информационно съдържание. Филтърът се бори с не уникално и прекалено нежелано съдържание с ключови думи. „Panda“ премахва от първите редове на резултатите от търсенето сайтове с печати и копия, както и уеб ресурси с недостатъчно съдържание. Такива страници се спускат в резултатите от търсенето с Google, оставяйки ресурси с постоянно актуализирано и уникално съдържание в ТОП.

Пингвин

Стартирал през 2012 г., алгоритъмът Penguin е насочен към борба със спама от търсачките. Това е един от основните алгоритми на Google заедно с Panda. Намалява позициите, измествайки се от ТОП сайтовете с неестествена маса на връзките. Филтърът Penguin се превърна в част от основния алгоритъм за търсене на Google и работи автономно и без актуализации. Наказва и премахва от водещите позиции на страницата за закупени връзки от нискокачествени сайтове за нежелана поща или водещи от страници, които не са от значение по отношение на съдържанието. Взема предвид съдържанието на котвите.

Колибри

Филтърът „Колибри“ се появи през 2013 г. и се основава на разбирането на намерението на потребителя. Google подобри разбирането си за синоними и категоризира съдържанието по теми. Сега алгоритъмът наказва свръхспам на конкретна ключова дума.

Mobile Friendly

Алгоритъмът се появи през 2015 г. и е специализиран в резултатите от търсенето за потребители, които използват търсачката извън работния плот. Филтърът позволява на мобилните страници да се класират по-високо в резултатите от мобилното търсене. Няма санкции, но е много важно да направите вашия интернет ресурс удобен за мобилни потребители. Това увеличава конверсията.

Rankbrain

Той се появи, подобно на Mobile Friendly, през 2015 г. и оттогава не е актуализиран. Той е предназначен да дешифрира значението на потребителските заявки и предоставя съответни резултати в зависимост от контекста. Наказва сайтовете за ниска релевантност на потребителска заявка и за лошо поведенческо представяне.

Фред

Един от най-новите алгоритми на Google. Стартира през 2017 г. като начин за справяне с нарушителите на препоръки за уебмастъри, злоупотребата с банери, изскачащи прозорци и други видове реклама. Фред също наказва сайтове с много изходящи връзки и съдържание, написано специално за генериране на трафик.

Берт

Филтър, който работи за подобряване на уместността на резултатите от търсенето чрез анализ на оферти. Появи се на 21 октомври 2019 г.

Флорида 2

Алгоритъм, който анализира съдържанието по фактора E-A-T – експертиза, авторитет и надеждност. Анализира качеството на профила на връзката и взема предвид достоверността на проектите. Актуализацията на алгоритъма е записана през август 2019 г.

 

Разбирането на алгоритмите и филтрите на Google значително ще подобри класирането на Вашият сайт на по-предни позиции в Google.

Инструкции: как да популяризирате сайт в  Google

Първо, струва си да извършите обща техническа работа, която е приложима за всички търсачки, както и специфични дейности, които засягат изключително позицията на сайта в Google.

Избор на домейн  При класирането търсачките вземат предвид домейна. Четейки информацията, роботът ще може да разбере:

Възраст и история на домейна. Ако сайтът преди е бил използван за продажба на връзки, ще бъде изключително трудно да заемете позиция в ТОП. Име. Дайте предпочитание на кратките, кратки имена на домейни без объркване. Домейн зона. За SEO в България се препоръчва да изберете домейн .bg, или .com.

Проверка за индексиране Първо, трябва да премахнете проблемите и препятствията, които могат да попречат на индексирането.

За да проверите, въведете следната команда в лентата за търсене: „site: site_name“. Резултатът ще бъдат страници в базата данни на Google, до които потребителите имат достъп. Ако в базата данни няма сайт, трябва да създадете акаунт за уеб администратор и да изпратите робота да обхожда ръчно. Google Search Console ще ви позволи да наблюдавате обхождането на ресурса в бъдеще.

Оптимизация за мобилни устройства Когато използвате търсене от мобилно устройство, в Google TOP ще бъдат поставени само отзивчиви сайтове. Важно е да се вземе предвид удобството на малък екран на смартфона: голям печат, компресирани изображения, практично разстояние между интерактивните елементи и висока скорост на зареждане на страницата.

Сигурен HTTPS протокол Сигурната връзка е необходима за повишаване на доверието на клиентите и също така влияе върху класирането. Правилно работещ Robots.txt Скриптове, страници с пагинация, изображения, стилове се отварят за индексиране. Сервизните раздели и страниците с поверителни данни остават затворени.

Без дублирано съдържание Всяка страница на сайта трябва да бъде достъпна само от един URL адрес. Останалите се считат за технически дубликати, от които трябва да настроите 301 пренасочване.

За страници с пагинация и със същото съдържание трябва да посочите каноничното. Например чрез маркера <link> с атрибут rel = „canonical“.

Скорост на зареждане на сайта Ако скоростта на изтегляне на първия байт е повече от 2 секунди, препоръчително е да преминете към хостинга на региона, където живее целевата аудитория.

За да ускорите зареждането на страницата, трябва да оптимизирате вашите изображения. Има няколко начина:

Компресирайте върху специални услуги. Създайте изображения с размер, които ще бъдат използвани на сайта. Заменете малките изображения (като указатели) със символи. Използвайте различни формати на изображения: jpeg за снимки, png за графики, svg за векторни изображения. Можете да увеличите скоростта на зареждане на страницата, като оптимизирате размера на CSS и JavaScript кода. Трябва да премахнете излишните интервали, коментари и неизползвани файлови редове.

Използване на микро-маркиране Чрез въвеждане на микро маркиране в кода на сайта, можете да получите разширен фрагмент в резултатите от търсенето. Има два стандарта за маркиране: Shema.org и OpenGraph.

Създаване на xml карта на сайта За да създадете карта, можете да използвате специални услуги или генериране чрез системата за контрол. Можете да проверите валидността на sitemap.xml в Google Search Console. Адресът на картата трябва да бъде посочен в robots.txt.

Дизайн на страница с грешка 404 Потребителят, попаднал на страница с грешка 404, не трябва да се забива. В шаблона за грешка 404 трябва да включите връзки към началната страница и страниците с раздели.

Структура на сайта Простата структура ще бъде ясна и лесна за ползване, а също така ще помогне за изграждането на бързи връзки. Използването на странициране ще позволи на посетителя да знае местоположението на сайта.

 

Публикуване на уникално съдържание и постоянно актуализиране на ресурсите

Оптимизацията на  сайт за  Google ще бъде невъзможна без постоянното публикуване на уникално и интересно съдържание.

Ако редовно създавате нови материали и актуализирате информация на стари страници, тогава роботът на Google ще индексира сайта по-бързо, като го смята за интересен и полезен за потребителите. Уникално съдържание не означава пренаписване, а нова и проверена информация.

Съответното съдържание на страницата е ключов момент в SEO промоцията на сайтове в Google. Трябва да се има предвид, че материалите се пишат и редактират ръчно. Google се научи да изгражда семантични и синтактични връзки между думите и разпознава текст, написан от добавки на трети страни. Публикуваните материали трябва да отговарят на принципа E-A-T – експертиза, авторитет и надеждност. Също така се препоръчва да използвате уникални изображения и видеоклипове. Целта на съдържанието е да задоволи намерението на потребителя.

Текстът трябва да е удобен за четене. Препоръчително е да използвате:

Заглавия H1-H6. H1 се използва веднъж на страница. Пореден размер на заглавието. Без серифен шрифт. Удебелен шрифт, само когато се налага Обемът на един абзац да  е не повече от 4-5 реда. Отделете абзаците един от друг с празен ред. Отхвърляне на червената линия и подравняването по центъра. Атрибутите на изображението в заглавието и alt не са спам, заглавието съответства на съдържанието.

Ако няма начин да се пренапишат остарели или неуникални материали, трябва да затворите текстовете от индексиране чрез файла robots.txt или чрез мета маркера <meta name = ”robots” content = ”noindex, nofollow” />. Маркерът <meta name = ”googlebot” content = ”noindex, nofollow” /> ще блокира достъпа само до робота на Google.

Препоръчително е да се изключи дублирането на информация в рамките на сайта.

 

Фактори за успех при  SEO оптимизация на сайт за Google

Компетентно конфигуриран панел за уеб администратори. Google Search Console ви помага да проверявате услугите robots.txt и sitemap.xml и следи статистиката за индексиране на страници и идентифицира технически грешки.

Висока скорост на зареждане. За да популяризирате уебсайт до върха на Google, е важно ресурсът да се зарежда бързо и да обработва голям брой посетители. Бавните сайтове се класират по-зле в резултатите от търсенето. Можете да проверите скоростта с помощта на Google Page Speed ​​или в панела на уеб администратора.

Мобилна версия. Адаптивната версия е необходима, за да влезете в ТОП на резултатите от мобилното търсене и да подобрите поведенческите фактори.

Качествени връзки. Google взема предвид масата на връзките при класирането. И за да избегнете филтъра „Пингвин“, трябва да оборудвате сайта с висококачествени връзки без спам в анкери.

Качествено съдържание. За популяризиране и поддържане на първите места в търсачката е необходимо редовно да се актуализира и допълва информацията на сайта с висококачествено и уникално съдържание. В никакъв случай не трябва да дублирате текстове или да публикувате неполезни материали. За „лошо“ съдържание Google глобява и прилага филтъра „Panda“.

Удобство. Сайтът трябва да е удобен за потребителя, така че трябва не само да създадете мобилна версия, но и да форматирате големи текстове. Например използвайте подзаглавия, разделете текста на малки абзаци, използвайте илюстрации, подчертайте важна информация.

Микроданни. Разширен фрагмент, място, представящо  бързи отговори и блок за допълнителна информация  са невъзможни без микро маркиране в кода.

Следните ресурси, касаещи локално SEO, могат да Ви бъдат полезни:

Средна оценка

no rating based on 0 votes

Марка

VISEO

Продукт или услуга

SEO оптимизация