Процедурите по закриване на фирма през 2021-ва година

6
194
Добави коментар

Прекратяването на дейността на фирмата е сложен и сравнително дълъг процес. Наред с това е и изключително важен, тъй като в даден момент от развитието на всеки един бизнес може да се наложи прекратяване на дейността. При различните правни форми на регистрация на фирмите съществуват някои съществени различия при изпълнение процедурата по закриването им. Често термините ликвидация на фирма и закриване на фирма се използват с еднакво значение, което е неправилно.

В следващите редове подбираме отговорите на най-често задаваните въпроси:

Как се закрива фирма и какви са особеностите при различните търговски дружества?

Колко струва закриване на фирма?

Съвсем накратко ви представяме и особеностите при най-често срещаните случаи, като закриване на неработеща фирма и закриване на фирма, регистрирана по ДДС.

Закриване на ЕООД и ООД – фази Прекратяване на дейност

Първата фаза от процеса по закриване на ООД/ЕООД е вземането на решение за прекратяване дейността на дружеството. Нормативната уредба предвижда такова да бъде взето от върховния орган на дружеството. При ООД това е Общото събрание на акционерите, а при ЕООД – едноличният собственик на капитала. След като има налице разписано решение се подава заявление за прекратяване на дейността до НАП. Два месеца е законоустановеният срок, в който НАП следва да издаде удостоверение за прекратяване дейността на дружеството.

Ликвидация на ООД/ЕООД

Ликвидация на ООД/ЕООД е последният етап от съществуването на фирмата. На практика, това е предпоследната фаза от закриването на ЕООД/ООД. Ликвидацията стартира с получаването на удостоверението от НАП за прекратяване дейността на предприятието и продължава минимум 6 месеца. Този срок е еднакъв и за ЕООД, и за ООД, дори когато става въпрос за закриване на фирма без дейност.

Ликвидацията представлява поредица от дейности, ръководени от ликвидатор, която цели да се удовлетворят претенциите на кредиторите на фирмата, посредством разпределяне на имуществените активи на дружеството. Ако закриваната фирма не може да изплати задълженията си към трети лица, могат да бъдат предявени искания по съдебен ред. В този случай ликвидацията може да продължи повече от 6 месеца.

Заличаване на ЕООД/ООД от Търговския регистър

Заличаването на фирма в Търговския регистър е последната стъпка от закриването ѝ и става с подаване на заявление за заличаване към Агенцията по вписванията към ТР. Със заявлението се подават още документи за липса на задължения към контрагенти, бюджета и персонала.

Закриване на фирма ЕТ

При стартиране на процедура по закриване на ЕТ се преминава директно към уведомяване на НАП и НОИ. От страна на ресорните вдомства могат да бъдат проведени проверки и ревизии за установяване на декларираните обстоятелства. При липса на нарушения или задължения, комплектът с документи от НАП и НОИ с констатираните резултати от проверките се депозират заедно със заявлението за заличаване на ЕТ от Търговския регистър.

Закриване на фирма – цена при ООД/ЕООД, ЕТ

Както става ясно, при закриване на фирма цената зависи от типа ЮЛ, размер и специфика на дейност, работещо ли е, или не. Няколко са фазите, през които преминава процедурата по закриване на фирма – и от финансова, и от правна гледна точка, специалистите съветват при заличаване на фирма да се обърнете за съдействие към правно-счетоводно дружество.