УСПЕШНО излитане и кацане: СпейсЕкс проведе 10-тия си космически полет за годината!

1
111
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX 

7 април 2021 г. 20:50 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 19:34 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал в САЩ беше изстреляна поредната ракета „Фалкън 9“ с 60 спътника „Старлинк“. 

Това бе десетият космически полет на СпейсЕкс за 2021-ва година. Полетът завърши с успешно вмъкване на спътниците в целевата им орбита и с успешно кацане на първата степен. От десетте полета през годината, в хода на девет бе постигнато успешно кацане и връщане на първа степен върху плаваща океанска платформа. 

СпейсЕкс е най-активната космическа компания в цял свят и е световен лидер. Фирмата, основана от Илон Мъск, изстрелва по една ракета средно на девет-десет дни.

Общо за Щатите това бе 14-тият орбитален полет през 2021-ва. 

От тези 14 полета, както подчертах по-горе, 10 са реализирани от СпейсЕкс. Два са осъществени от частната компания Рокет Лаб на Питър Бек, един от частната компания Върджин Орбит на Ричард Брансън и един от стария аерокосмически гигант Нортроп Груман. С други думи – 14 от 13-те космически полета на САЩ през 2021 година са проведени от млади космически компании, т.е. такива, основани след 2000 г., а само един – от стара корпорация. 

Юнайтед Лонч Алайънс, обединението между Боинг и Локхийд Мартин, все още не е провело нито един космически полет през настоящата година. Това се дължи на забавянето на подготовката за старта на космическия кораб „Старлайнър“, който трябва да се отправи на безпилотен полет до Международната космическа станция. С други думи – през 2021 г. все още няма полет на ракетата „Атлас 5“ с построени в Русия двигатели „РД-180“, която в не толкова далечното минало бе основната ракета на САЩ за научно-изследователски и приложни мисии. 

Само един от 14-те американски полета през 2021 г. е проведен с руски ракетни двигатели – този с ракетата „Антарес“ на Нортроп Груман. Всички останали фирми разчитат на двигатели, които са местно (американско) производство. 

В началото на второто тримесечие САЩ остава държавата-лидер. На второ място е Китай с 8 орбитални изстрелвания през 2021-ва. Трети се класират руснаците с пет полета, а четвърти са индийците с един старт. Само един от полетите през годината е провален – на една от китайските ракети. 

След днешния полет се очаква СпейсЕкс да сложи пауза на безпилотните си изстрелвания и вместо да продължи да праща ракети веднъж на 9-10 дни, фокусът ще се насочи върху предстоящия старт на пилотирания космически кораб „Крю Драгън“ с четирима астронавти. Мисията е насрочена за не по-рано от 22 април. 

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/