Арсенал – Славия Прага 08-04-2021

1
133
Добави коментар
sapa84
sapa84

Арсенал приема Славия Прага в първи четвъртфинален сблъсък от турнира Лига Европа. Срещата е в четвъртък от 22:00 ч. на лондонския стадион „Емирейтс“.

Чешката Славия е една от приятните изненади в тазгодишните европейски клубни турнири. Пражани не започнаха добре кампанията си на Стария континент, отпадайки безславно в квалификациите на Шампионската лига. Постепенно чехите набраха скорост, стигайки до мачове с британските Лестър и Глазгоу Рейнджърс. Победите им на Албиона върнаха спомените за най-добрите години на Славия от миналия век.

Сегашният им английски съперник още по-удобен за чехите, тъй като „топчиите“ не се намират в най-добрата си форма. Освен това, пражани имат да си връщат на Арсенал за срамната загуба при предишното си гостуване отпреди 13 сезона. Тогава „червено-белите“ от Чехия катастрофираха в Северен Лондон с 0:7, а това се оказва и едно от най-тежките поражения за Славия на Стария континент.

Арсенал няма почти никакви шансове да се пребори за класиране в челната четворка на Висшата лига. За „топчиите“ евентуален триумф във втория по сила европейски турнир би им осигурил участие в състезанията на Стария континент и през следващия сезон.

Не бива да се забравя и фактът, че Арсенал не може да се похвали с големи международни успехи. Сега е най-удобното за тях време да спечелят Лига Европа, след като Юнайтед отстрани Милан в предишния кръг на турнира, а в другия четвъртфинален между Аякс и Рома ще отпадне още един основен фаворит за победа в надпреварата.

Чешкият отбор елиминира напълно заслужено своите предишни противници от Острова, допускайки един-единствен гол в двубоите си с Лестър и Рейнджърс. Това говори за класата на пражани и стабилната им игра в защита. Не трябва да се забравя, че „лисиците“ и Глазгоу демонстрират доста резултатен футбол през целия сезон, подплатен с много попадения.

„Артилеристите“ са в неприятна серия от 3 поредни загуби във всички турнири. Пропадането на лондончани започна с неочакваното поражение у дома от Олимпиакос в предишния кръг на Лига Европа с 0:1. Гръцкият отбор за малко не повтори подвига си отпреди няколко сезона, когато почти по идентичен начин отстрани прехваления тим на Арсенал.

След това „топчиите“ допуснаха загуба с категоричното 0:3 на „Емирейтс“ и от водача в класирането на Висшата лига – Манчестър Сити. Двете домакински поражения показват една стара слабост на „червените“ от Лондон, характерна за представянето им и при предишните наставници на състава.

В същото време Славия Прага е действащият шампион на Чехия и има всички шансове да повтори успеха си в своята страна от миналата година. Без съмнение достигането до този етап на Лига Европа е върхово постижение за „червено-белите“ в последните десетилетия, но източноевропейците едва ли ще се задоволят с това.

С оглед моментната форма на двата съперника, по-вероятно е да се стигне до голово реми на стадион „Емирейтс“. Може да се заложи и на отбелязването на по-малко от 2.5 попадения в срещата. Букмейкърът Winbet дава отличен коефициент от 4.00 за равенство в Лондон.

Възможни състави

Арсенал (4-2-3-1): Лено, Белерин, Холдинг, Габриел, Седрик, Партей, Елнини, Сака, Одегаард, Пепе, Лаказет.

Славия Прага (3-5-2): Вагнер, Бах, Зима, Хромада, Борил, Холс, Севчик, Сима, Станциу, Олайинка, Кухта.