Какво представляват таксите (fees) на блокчейн трансакциите?

1
173
Добави коментар
trifonoff
trifonoff

Статията е добавена на 2021-04-11 15:04:17 от Мирослав Трифонов

криптовалутиполезнопреводи

Когато става дума за блокчейн мрежи, таксите за трансакции служат за две основни неща:

• Възнаграждават участниците, които валидират транзакциите;

• Помагат в защитата на мрежата срещу спам и хакерски атаки.

Таксите могат да бъдат малки или големи, като това зависи от активността на самата мрежа. Пазарът също има своето влияние върху таксите, които плащате. Да, високите такси биха отказали повечето хора от използването на тази технология, но пък ниските такива биха създали притеснения за сигурността.

Защо има такси за трансакции?

След като накратко изяснихме за какво служат, сигурно се питате и защо ги има. Истината е, че те винаги са били и ще бъдат съществена част от блокчейн системите. Всъщност, те присъстват там още от самото им създаване. Най-вероятно сте попаднали на тях при депозиране или изтегляне на криптовалута.

По голямата част от валутите използват тези такси поради няколко причини. Първата е, че те намаляват спамът и атаките върху мрежата. На второ място е стимулът, който те дават на тези потребители, които валидират транзакциите. Това може и да се приеме и като награда за подпомагане на мрежата.

За повечето блокчейн системи тези такси са доста ниски, но пък за някои може да са високи. Всичко зависи от активността на самата мрежа. Като потребител вие решавате каква сума да заплатите в такси, а това от своя страна определя и приоритета на трансакцията ви към добавяне към следващия блок. С други думи, колкото е по-висока платената такса, толкова по-бърз е процесът на потвърждение.

Такси за трансакции с Биткойн

Като първата блокчейн система, Биткойн наложи модела за използване на таксите за трансакции, който се използва днес и от други криптовалути.

Тези, които „копаят“ Биткойн получават такси за трансакции, като част от процеса по потвърждаването на трансакция в нов блок. Пулът от непотвърдени трансакции условно се нарича: „пул памет“ или „mempool“. Естествено, че се обработят по-бързо транзакции с по-високи такси, които потребителите са се съгласили да платят, когато прехвърлят BTC от един портфейл към друг.

Също така, участници, които не са с добри намерения и искат да забавят мрежата, ще трябва да платят такса за всеки превод. Така че, таксите са добър инструмент за отсяване на потребителите и предпазване на мрежата от спам.

Как се изчисляват таксите за трансакции на BTC?

В биткойн мрежата има портфейли, които позволяват на потребителите да зададат таксата за трансакция ръчно. Можете и да изпратите BTC с нулеви такси, но така превода ще бъде игнориран и трансакцията няма да бъде валидирана.

Някои са склонни да вярват, че таксите за биткойн не зависят от изпратената сума, а от размера на трансакцията, който най-често се смята в байтове. Например, размерът на трансакцията ви е 400 байта, а средната такса за трансакция вече е 80 сатоши на байт. В този случай трябва да платите около 32 000 сатоши или 0,00032 BTC, за да имате по-голям шанс трансакцията ви да бъде добавена към следващия блок.

Когато мрежовият трафик е висок, то таксата на трансакция на BTC се повишава и ако искате тя да бъде по-бърза, то трябва да платите повече. Същото се опитват да направят и останалите потребители. Това може да се случи в периоди на интензивна волатилност на пазара.

Като такива, високите такси могат да предизвикат затруднение за използването на BTC в ежедневни ситуации. Например, да си купите кафе за 3 лв, може да не е особено практично, ако таксата за това е по-висока от самата цена на кафето.

Само определен брой трансакции могат да бъдат включени в един блок, който е с размер 1MB (тоест размер на блока). „Копачите“ добавят тези блокове към блокчейна възможно най-бързо, но все още има ограничение на самата бързина на добавяне.

Мащабируемостта (scalability) или способността на мрежата поддържа увеличаващ се обем от работа е ключов въпрос при вземането на решения за таксите в мрежата. Разработчиците на блокчейн полагат непрекъснато усилия да се справят с проблема. Предишните промени спомогнаха за увеличение на мащабируемостта чрез внедряването на: SegWit и Lightning Network.

Какви са таксите за трансакции на Етериум?

Таксите за трансакциите на Етериум работят по малко по-различен начин от този при Биткойн. Таксата, отчита изчислената мощност, необходима за осъществяването на трансакцията, известна ато: „Газ“(GAS) . Газ също има своя стойност, измерена в етър (ETH) – собственият маркер на мрежата.

Докато GAS на сделката остане същият, то цените му могат да бъдат променливи. Цената е пряко свързана с мрежовия трафик. Ако платите по-висока цена, то „копачите“ най-вероятно ще приоритизират трансакцията ви.

Как се изчисляват таксите за трансакции на Етериум?

Общата цена включва разходите по трансакцията, както и стимул за обработването. Трябва да вземете предвид и лимита за тази сума, като определите максималната цена за тази трансакция или задача.

С други думи казано това е сумата, която се изисква за цялостното обработване на трансакцията. Връзката между цената на GAS и цената за „работа на час“ определя общата цена за превод на Етериум или за операцията на смарт контракт.

Ще дадем пример с произволна трансакция през Etherscan.io. Транзакцията струва 21 000 GAS, а цената на GAS е 71 Gwei. Общата такса за трансакцията е 1 491 000 Gwei или 0,001491 ETH.

Докато Етериум си проправя път към системата: Proof of Stakе, се очаква, че цената на GAS ще намалее. Това се дължи и на факта, че разходите за осъществяването на трансакциите ще намалеят, тъй като изчислителната мощност ще е по-малка. И все пак отново валидаторите ще обработят първо тези, които са с по-висока такса, така че мрежовият трафик ще има своето влияние.

Такси за трансакции на Binance Chain

Binance Chain е блокчейн мрежа, която позволява на потребителите да извършват трансакции и търговия с BNB и BEP-2. Те също могат да създават и свои собствени токени. Binance Chain приема механизъм за консенсус наречен: „Delegated Proof of Stake“ . Вместо „копачи“ тук има валидатори.

Binance Chain задвижва и Binance DEX (децентрализиран обмен), където потребителите могат да търгуват с криптовалути директно от своите портфейли. Таксите за двете се заплащат в BNB.

Трябва да имате предвид, че Binance Chain и Binance Smart Chain са две различни блокчейн системи.

Как се изчисляват таксите за трансакции на Binance Chain?

В зависимост от действието, което искате да направите, се прилага структура на таксите, която е съставена от BNB и таксите за търговия на Binance DEX. Също така, таксата за трансакция може да се повиши или спадне, тъй като зависи от пазарната цена на BNB.

При действия, които не са свързани с търговия – теглене или депозиране, таксите се заплащат единствено и само в BNB. Таксите за търговия с Binance DEX се заплащат в търгувания токен, но има и отстъпка за плащане в BNB. Тази схема подпомага приемането на BNB и изграждането на потребителската база.

Такси за трансакции на Binance Smart Chain

Това е друга блокчейн система, която е изградена от Binance и работи паралелно на Binance Chain, тоест това са две отделни мрежи. Докато BNB, функционираща на Binance Chain, е BEP-2, BNB на BSC е BEP-20.

Binance Smart Chain ви позволява да използвате смарт контракти и това го прави по-лесен за персонализиране. Структурата на таксите на BSC не е фиксирана като Binance Chain. Вместо това се използва система GAS (подобна на Етериум), която изчислява мощността, която е необходима за изпълнение на трансакции и операции.

Мрежата на BSC работи по механизъм за консенсус: Proof of Staked Authority. Потребителите трябва да използват BNB, за да станат валидатори и след като валидират успешно блок, получават и включените такси.

Как се изчисляват таксите за трансакции на Binance Smart Chain?

Както вече споменахме, структурата тук е много подобна на Етериум. Таксите за трансакции са обозначени в Gwei, което е малка деноминация от BNB, равна на 0,000000001. Потребителите могат да определят своите цени на GAS, за да направят приоритетни своите трансакции, добавени към блока. Към март 2021 средната цена за BSC е 13 Gwei.

Таксите за BSC определено са доста по-ниски, но ако се опитате да изпратите токени без BNB в акаунта си, мрежата ще ви уведоми, че нямате достатъчно средства. Убедете се, че държите достатъчно BNB, за да платите таксите за трансакциите.

Такси за теглене на Binance

Когато търгувате с криптовалутата, трябва да платите съответната такса за трансакция на Binance. Обикновено тези такси зависят от криптовалутата. В случая криптовалутата има своя собствена система за изчисляване на таксите. Таксите за теглене обаче се влияят от външни фактори, които не зависят от Binance.

Тегленето на вашата криптовалута става благодарение на „копачи“ или валидатори, които не са част от системата на Binance. В случая Binance трябва периодично да актуализира таксите за теглене, въз основа на мрежовите условия, които включват трафик и търсене.

Binance също определя и минималните количества за теглене на крипто. Колкото до таксите за търговия, те се основават на VIP нивото на вашия акаунт и не зависят от таксите за теглене. Вашият кумулативен месечен обем на търговия определя VIP нивото на акаунт ви.

 

Повече за Binance: www.binance.com

 

Финални думи

Таксите за трансакции са основна част от икономиката на блокчейн мрежите. Те са стимул за хората, които валидират трансакциите, както и предпазват мрежата от злонамерен спам.

Количеството трафик, което някои мрежи имат, повишава тези такси. Децентрализираният характер затруднява понякога и мащабирането на криптовалутите. Вярно е, че някои мрежи имат висока мащабируемост и пропускателна способност на трансакциите, но това е за сметка на сигурността или децентрализацията.