3 често срещани измами с биткойн и как да ги избегнете

22
256
Добави коментар
hlape
hlape

Author admin Reading 3 min Published by March 11, 2021

Има няколко вида измами с криптовалутата Биткойн в пространството на блокчейн. Най-често срещаните включват изнудване, фалшиви борси, фалшиви раздавания, фишинг в социалните медии, копиране-поставяне на зловреден софтуер, фишинг имейли, схеми и пирамиди на Понци и Рансъмуер.

Нека да обсъдим накратко всяка от тези схеми, за да можете да научите как да избегнете най-често срещаните измами с биткойн и да запазите вашите криптовалути в безопасност.

Докато в света се въвеждат нови технологии, измамниците ще продължат да търсят място за просперитет. За съжаление, биткойнът предоставя на измамниците на криптовалути интересна възможност, тъй като е слабо регулиран.

Криптовалутна измама

Децентрализираният характер на биткойните ви позволява да имате пълен контрол върху инвестициите си. Това обаче затруднява и дефинирането на подходяща регулаторна и правоприлагаща рамка. Ако измамниците успеят да ви накарат да правите грешки, когато използвате биткойн, те в крайна сметка могат да откраднат вашите монети и малко можете да направите, за да възстановите криптовалутата си.

Много е важно обаче да разберете как работят измамниците и да се научите как да идентифицирате потенциалните червени знамена. Има много биткойн измами, за които трябва да внимавате, но някои са по-чести от други. Поради тази причина ще разгледаме осем често срещани измами с биткойн и как да ги избегнем.

Изнудване

Изнудването е добре позната техника, използвана от измамниците, за да заплашва другите с разкриването на поверителна информация, ако не им бъде възстановено по никакъв начин. Това възстановяване обикновено е под формата на криптовалута, по-специално биткойн.

Изнудването работи от измамници, които или намират, или фалшифицират чувствителна информация за вас и използват тази информация, за да ви принудят да им изпращате биткойни или други форми на пари.

Най-добрият начин да избегнете изнудване е да изберете внимателно данните си за вход, кои сайтове посещавате в интернет и с кого споделяте информацията си.

Също така е разумно да се използва двуфакторно удостоверяване, когато е възможно. Ако информацията, с която сте изнудван, е невярна и вие я знаете, възможно е изнудвачите да не знаят нищо.

Фалшиви борси

Както подсказва името, фалшивите борси са измамни копия на истински крипто борси. Обикновено тези измами се представят като мобилни приложения, но можете да ги намерите и като настолни приложения или фалшиви уебсайтове.

Трябва да внимавате, защото някои от фалшивите борси са много подобни на оригиналните. На пръв поглед може да изглеждат реални, но целта им е да откраднат парите ви.

Обикновено тези фалшиви борси привличат криптовалути и инвеститори, като предлагат безплатни криптовалути, конкурентни цени, ниски такси за обмен и дори подаръци.