Sunday Express: Мощни танкове-роботи ще подсилят скоро руската армия

4
111
Добави коментар
albenapet
albenapet

Русия създаде първото си специално звено, оборудвано с бойни роботи, които могат да бъдат изпратени до украинската граница, на фона на притесненията за възможна война с Украйна, пише неделното издание на британския вестник The Express Автономните бойни роботизирани системи „Уран-9“ могат да се управляват дистанционно от специално обучени войници, предава „Фокус“

Тази седмица руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира напредъка на държавната поръчка за тези бойни системи по време на посещение в Нахабино край Москва.

„Възнамеряваме да продължим да разширяваме гамата от роботи, които, разбира се, вече са търсени сред войските“, каза Шойгу. „Това ще бъдат тежки роботи (за разминиране) и всичко, свързано с понататъшното развитие на разузнавателните, радиационните и химическите роботи.“

В изявление руското министерство на отбраната също отбелязва, че първото звено, оборудвано с „ударни роботи“, ще бъде създадено в руската армия и ще включва пет роботизирани системи Уран-9 или 20 бойни машини.

Всеки ударен робот Уран-9 е оборудван с 30-милиметрово автоматично оръдие, противотанкови управляеми ракети и огнехвъргачки.

Тези роботи са нова модификация на машините от серията Уран. Бойните роботи „Уран-6“ бяха оборудвани за разминиране, а роботите „Уран-14“ бяха използвани за гасене на пожари. Тези ударни роботи вече са били използвани в миналото по време на сирийския конфликт, но според някои съобщения с тях са възникнали много проблеми. „Недостатъците, установени по време на пробната експлоатация на бойния робот Уран-9 в Сирия, са напълно отстранени“, заяви Владимир Дмитриев, генерален директор на концерна „Калашников“, който разработи тези роботи.

„По-специално, проблемите с контрола, движението, незадоволителната работа на разузнавателните и надзорните системи бяха проучени от инженерите и отстранени.“ В своето изявление Русия също съобщи, че се създава експериментално звено на базата на един от изследователските центрове на Министерството на отбраната, за да се проведе „обучение на персонал там, което в бъдеще, в рамките на подразделенията, ще експлоатира ударните роботизирани системи Уран-9 в бойни единици „.

Уран-9 също така служи за защита на пехотата от вражески огън и е способен да нанася удари срещу пехота, бронирани превозни средства и дори танкови части. През декември Русия тества боен робот с изкуствен интелект, способен да избягва проектили и снаряди.

Преди около година руската информационна агенция РИА Новости съобщи, че руските въоръжени сили ще получат многофункционални бойни роботи до 2025 година. Все още не е известно дали новите роботи Уран-9 ще бъдат разположени близо до украинската граница.