CHANEL загуби опозиция в Япония във връзка със своята известна марка COCO

1
190
Добави коментар

Интересен казус от Япония касещ опозиция срещу търговска марка. 

Японската компания 196+ Inc. подава заявка за марка за “COCOMIST” в клас 3 – cosmetics, perfumery, fragrances, incense, toiletry preparations.

Срещу тази заявка е подадена опозиция от световно известната компания CHANEL SARL на основание по-ранна марка “COCO”за същите стоки. В допълнение е претендирана придобита репутация на марката в страната.

Според френската компания освен, че COCO е известна марка в Япония, тя съвпада и с небезизвестният прякор на основателката на бранда Gabrielle COCO CHANEL.

С оглед на факта, че COCO е първа част от заявената марка, а добавката MIST не може да създаде отличителност във връзка с посочените стоки, компанията счита, че е налице опастност от объркване в потребителското съзнание във връзка с двете марки.

Патентното ведомство на Япония обаче отхвърля опозицията. Според ведомството при сравняване на марките те трябва да бъдат взети в тяхната цялост. Погледнато по този начин заявената марка няма конкретен смисъл и се различава в достатъчна степен от по-ранната марка, макар и тя да е с доказана репутация на пазара.

Източник: Masaki MIKAMI, Marks IP Law Firm.