Парите от онлайн продажби влизат в данъчната декларация

88
296
Добави коментар
vivian90
vivian90

Ако продадем нещо с обява в интернет и използваме куриерска фирма, за да изпратим вещта на клиента, данъчните веднага разбират колко пари сме получили. В НАП имат информация и кой е продал стария си автомобил. Всичко това ще бъде използвано, за да улесни хората при подаване на годишните данъчни декларации за доходите им. Започва данъчната кампания за физическите лица

От 8 март стартира електронната услуга на приходната агенция за автоматично попълване на данни за получени доходи през 2020 г. в данъчните декларации. Както и досега, при онлайн подаване на декларацията, още с влизане в профила си в сайта на НАП човек ще може да отвори формуляр, в който вече са попълнени данните за получени доходи от заплати, граждански договори и наеми от фирми. Но за първи път в декларациите ще има и данни за това какви приходи е получил човек от онлайн продажби.

Данните за онлайн търговията ще бъдат включени в Приложение №2 от данъчните декларации, което попълват и едноличните търговци. Дори човек, да не е регистриран като едноличен търговец, ако е купил стоки с цел да ги продаде на печалба, той трябва да плати данък от 15% върху получения доход. Същото важи и, ако художник продава картините си онлайн, или занаятчия изработва и продава бижута или носии. Това е търговска дейност и данък трябва да бъде платен, обясняват от НАП. Но ако с обява в интернет човек е продал старите си ски, колело, детски обувки или дивана от хола, не дължи никакви данъци и не е задължително да декларира получените доходи.