Модната индустрия се проваля в зелените си цели

76
179
Добави коментар
vivian90
vivian90

Едни от най-големите модни компании отбелязват бавен напредък в изпълнението на обещанията за подобряване на своето въздействие върху околната и социалната среда, се казва в критикуващ устойчивостта доклад. 

Индексът за устойчивост на списание Business of Fashion – първият, който предлага директни сравнения между водещите фирми в бранша, установява, че те често са далеч от амбициозната си реторика да станат зелени. 

В доклада, съставен от група експерти по устойчивост от цял свят, се казва: „Времето изтича и простото заявяване на амбиция за промяна вече не е достатъчно“.

Той подрежда най-големите 15 модни компании в шест области: прозрачност, емисии, вода и химикали, материали, права на работниците и отпадъци. Нито една компания не е отбелязала повече от 50 от 100 възможни, като швейцарската Richemont и американската Under Armour са се справили най-зле с резултати само 14 и 9. Най-добре са се представили френските луксозни марки Kering и Nike, които отбелязват съответно 49 и 47. 

„Много от най-големите модни компании все още не знаят или не разкриват откъде идват продуктите им и колкото по-надолу по веригата за доставки отиваме, толкова по-непрозрачни стават нещата“, се казва в доклада. Посочва се, че „това дава възможност за експлоатация и нарушения на човешките права и създава трудности при измерването на въздействието на индустрията върху околната среда“