С ново „оръжие“ НАП разкрива съмнителни фирми

87
497
Добави коментар
vivian90
vivian90

Компания за строителство, дистрибутор на козметика, вносител на бяла техника и собственик на студио за красота използват общ счетоводител. Три компании, чиито седалища са в различни градове на страната, се зареждат със стока от един и същи доставчик. Адвокатска кантора се грижи за интересите на над 30 компании. Офисите на 20 фирми са на един и същи адрес. НАП пресича хитростите за избягване на ДДС

При всеки от тези случаи компаниите ще бъдат проверени от данъчните, като понякога ревизията може да е само виртуална. Проверката ще се прави от суперкомпютър, който от известно време работи и за българските данъчни. Той вече е засякъл тези съвпадения и е селектирал фирмите, които могат да бъдат свързани по тези и още редица други признаци. Дискретна проверка ще установи дали ползването на обща счетоводна и адвокатска кантора е просто съвпадение, или има скрита свързаност между техните клиенти, пише вестник „24 часа“.

Умният софтуер ще посочи за проверка и всяко лице или фирма, което системно извършва дейности, определени като рискови за хазната. Данъчни експерти посочват пред вестника част от тези критерии. Така например леко нарушение, като да не се подават в срок или изобщо да няма необходими документи – данъчни декларации, годишни финансови отчети, осигурителни декларации, води до съмнение за двойно счетоводство или за умисъл в укриване на документите.