Вентилационни инсталации: Как да подобрите качеството на въздуха у дома

1
138
Добави коментар
clashbade
clashbade

Само чистият въздух може да ни осигури здраве, спокойствие и пълноценно съществуване

Качеството на въздуха е от съществено значение как ще се чувстваме в дадено помещение. Няма как да не обърнем внимание, че днес всеки се оплаква от намалена работоспособност, различни форми на алергии, депресия, главоболие и т.н. Тези съвременни здравословни проблеми имат своето обяснение и причина, а сред тях несъмнено е замърсеният или застоял въздух.

Има международна политика да се планират мерки и да се санкционират нарушителите, които вредят на атмосферния въздух, но изглежда малцина са тези, които се фокусират върху липсващите или остарели вентилационни инсталации в сградите.

Докато сме в офиса или вкъщи, ние сме затворени в микро среда, която неизменно оказва влияние на пълноценното ни съществуване. Замислете се, това наистина е съществен фактор, защото ние прекарваме голяма част от времето си вътре, а не навън сред природата. В рамките на денонощие всеки човек употребява около 25 хиляди литра въздух. Подценяването на този въпрос няма как да промени фактите и последствията от вредните отлагания във въздуха.

Редовното проветряване го учим още от детска възраст, но не винаги в забързаното ежедневие е възможно да го спазваме, а някои дори пропускат този важен „ритуал“. Жилищата ни стават все по-херметизирани, със стабилна термоизолация и уплътнение, за да постигнем максимална енергийна ефективност. От друга страна пропускаме темата с влагата и замърсяването на въздуха.

Новото строителство апартаментите със сигурност са изправени пред такова предизвикателство, когато говорим за по-висока влажност в стаите. Задържането й създава предпоставки за развитие на мухъл, бактерии и вируси, които могат да причинят алергични и респираторни заболявания.

Кои са лошите замърсители на въздуха

В бита си ние се сблъскваме с множество химически вещества, които се наслояват в стайния въздух. Част от стотиците видове са известните като антропотоксини, които се нареждат сред опасните замърсители.

Ако често страдате от мигрена, гадене, раздразнения по кожата или на дихателните пътища, помислете кои биха могли да бъдат източниците на формалдехид във вашия дом – мебели, полимерни материали и т.н.

Препарати за почистване, козметика, стайни растения, използвани уреди, прах са сред потенциалните замърсители, отделящи съединения, които макар и в ниски концентрации, реално се трупат и могат да застрашат здравето ни.  

Цигареният дим също съдържа концентрации от някои рискови вещества, но наличието му е изцяло под ваш контрол и лесно може да се справите с него.

Това са само няколко примера на възможно замърсяване на въздуха, което би могло да се избегне, ако се изготви стратегия за изграждане на вентилационна инсталация.       

Самото движение на въздуха, температурата и влагата са основните критерии, по които оценяваме микроклимата в работната или домашна среда. 

Ако търсите професионална консултация от специалисти по вентилационни системи, посетете сайта на Германов Пайп.