Как да постигнете максимална енергийна ефективност при употребата на климатик

2
227
Добави коментар
clashbade
clashbade

Правилно избраната система за климатизация на дома гарантира спокойствие, независимо от сезона и времето навън

Добрата енергийна ефективност на дома е съществен фактор, когато целта ни е да съхраним температурата и да не повишаваме разходите си за месечни сметки. Стратегията трябва да включва качествена изолация и дограма, които не позволяват пропускливост на въздуха.

И ако инвестицията ви предвижда и изграждане на климатични инсталации, вие със сигурност може да си гарантирате спокойствие, което не зависи от капризите на времето и смяната на сезоните. 

Някои професионални съвети ще ви бъдат от полза за постигането на максимална енергийна ефективност при употребата на този вид уреди:

1. Компетентен монтаж     

Прецизният избор на подходящото място за монтаж на външните тела несъмнено оказва съществено влияние върху ефективността на климатиците. За целта, по възможност те се поставят на завет, за да се създадат условия за циркулацията на въздуха. 

2. Регулирана температура на отопление и охлаждане

Настройката е според индивидуалните предпочитания, но е за предпочитане при отоплението на помещенията температурата да се движи в рамките на 19-24 градуса. Когато машината работи в режим за охлаждане – градусите да са между 23 и 26.

3. Съобразявайте прогнозата

Ако очаквате повишаване на горещината навън, това е повод да включите предварително климатика на охлаждане. Не чакайте помещенията да са се нагрели прекалено и тогава да действате.

През зимата може дори да не го изключвате, за да поддържа постоянна топлина в помещенията, а и да направите икономия на разходите за електроенергия.

4. Общовалидни принципи

През лятото решетъчните капаци е желателно да бъдат нагласени нагоре, за да може студеният въздух да пада надолу и да се постигне равномерна температура в стаята. При отоплението принципът е в обратен ред – жалузите се насочват надолу, като по този начин струята слиза ниско и след това се издига нагоре.

Тайната е именно в правилното разпределяне на температурата, което от своя страна изисква по-малка мощност.

5. Внимавайте с отворените врати и прозорци

Няма забрана да проветрявате, но не отлагайте дълго затварянето на прозорците, за да не допускате топлината да избяга. Вратите не винаги могат да са плътно затворени, но ако целите бързо да достигнете нужните температури, това е удачен вариант.

Щорите и завесите също имат своята роля и може да ги използвате, както да се предпазите от жаркото слънце, така и да задържите топлината през студените дни.   

6. Периодично отстраняване на замърсяванията

От това как експлоатирате уреда си, зависят не само очакваните резултати, но и неговият дълготраен живот. Периодичното почистване на филтрите никак не е маловажно. Ако замърсяванията се отстраняват често, въздухът преминава безпроблемно, което не само е знак за висока енергийна ефективност, но и за безопасна среда за всички обитатели на дома.     

Ако търсите опитен екип за доставка и монтаж на битова климатична техника, обърнете се за съдействие към Германов Пайп.