Лечебни свойства на глухарчето, наречено жълт женшен

1
111
Добави коментар
albenapet
albenapet

Ние често възприемаме глухарчето като плевел, само децата вият красиви пролетни венци или го използват за други развлечения

Ние често възприемаме глухарчето като плевел, само децата вият красиви пролетни венци или го използват за други развлечения

Може би ще се изненадате, но в много страни, глухарчето се нарича жълт женшен, защото полезните свойства са не по-малко от това на растението на живота.

Вече се сеят цели плантации с глухарчета за различни лечебни и козметични цели. Салати, полезен конфитюр, лечебно вино, консервиране на цветовете, чай – това е само част на употребата на глухарчето у дома, пише Е – Здраве и култура.

Какви са ползите от лечението с глухарче

Подобрява подвижността на ставите и лекува рани.Добре е за храносмилането: нормализира апетита, подобрява обмяната на веществата.Глухарчето е полезно за нервната система, то тонизира и стимулира. В случай че имате липса на енергия, хронична умора, нервно напрежение – глухарчето ще ви помогне.Изчиства от отрови и токсини от организма, а също така премахва ефектите от употребата на наркотици.Глухарче има холеретично, леко слабително и противоглистни свойства.Богата е на витамини и минерали. Мед, желязо, калий, магнезий, натрий, магнезий, витамини А, В и група В – присъстват в големи количества.Глухарчето изравнява кожата и подобрява тена, премахва луничките.

Най-доброто време да събират цветовете и листа от глухарче е пролетта и началото на лятото. Корените се берат през август, септември или началото на пролетта – в края на април, началото на май. Не пропускайте този момент.

Лечебните свойства на глухарчето

Лечение на анемия

Смесете 3 супени лъжици цветове от глухарче и 3 супени лъжици от билката медуница. Добавете 2 супени лъжици коприва и 1 супена лъжица пелин. Залейте с 1 вряща литър вода. Пийте от тази отвара по 50 мл 6 пъти на ден.

За запек и подуване на корема

Една чаена лъжичка цвят от глухарче залейте с чаша вода и варете на слаб огън за 15 минути. Оставя се да кисне в продължение на половин час. Пийте по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден.

При хормонален дисбаланс

Трилитров буркан напълнете с цветове от глухарче, добавете 1 кг захар и разбъркайте. Оставете на перваза на прозореца за 3 седмици, след това се прецежда. От получения еликсир добавяйте към чай вместо захар по 1-2 супени лъжици.

Кожни заболявания

1 супена лъжица смачкани корени от глухарче залейте с чаша топла вода, варете на слаб огън в продължение на 15 минути, охлаждате и филтрирайте. Пийте една трета чаша в продължение на 15 минути преди хранене 3 пъти на ден.

Маска за коса

Залейте с 200 мл вряща вода 1 супена лъжица нарязани пресни листа глухарче. Отварата се втрива в кожата на главата и се нанася по цялата дължина на косата. Завива се главата с кърпа и се стои 30 минути. След това измийте. Тази маска добре укрепва косата.

Сладко от глухарче

Наберете 500 неразцъфтяли съцветия от глухарче. Щателно изплакнете и ги оставете, натопени в студена вода в продължение на един ден. По-добре е да се сменя няколко пъти водата – така горчивината ще се махне. След това изцедете добре, добавете 1 л студена вода и варете в продължение на 10 минути. Прецедете добре. Добавете към тази отвара 1 кг захар, сок от 2 лимона. Варете на слаб огън за около час. Охлажда се и се изсипва в буркан.

Това действа като антипиретик. За подобряване на имунитета може с този конфитюр може да се правят торти, да се използва за десерти или палачинки. Сладкото от глухарчета има вкус на мед.

Източник:https://www.dunavmost.com/novini/lechebnite-svoistva-na-gluharcheto-narecheno-zhalt-zhenshen

бутони към социални мрежи

Continue Reading