В Будапеща разрушиха статуя на BLM

1
148
Добави коментар
Novetika
Novetika

Еднометрова статуя в чест на BLM („Животът на чернокожите е от значение“) се появи в унгарската столица Будапеща на 2 април 2021 г.

Арт инсталацията представлява коленичила Статуя на свободата в цветовете на дъгата. Позата ѝ олицетворява колениченето на САЩ пред каузата на BLM, а цветовете са като на знамето на ЛГБТ движението на хомосексуалните и трансджендърите.

Кметството на Будапеща планира статуята да остане в девети район до 14 април, но едва на следващата сутрин, 3 април, тя е оградена, полята с боя, повалена и потрошена от активисти на крайнодясната организация Legion Hungaria.

„Вчера статуята беше издигната от лявата управа на района и ние я съборихме тази сутрин, верни на обещанията си“, казва член на организацията във видео, което по-късно е изтрито, писа медията Daily News Hungary.

Мнозина осъдиха статуята, включително крайнодясната партия Our Homeland Movement. Те я нарекоха „анти-европейски, анти-бял, анти-хетеросексуален и антихристиянски символ“, писа същата медия.

Активист на управляващата дясна национал-консервативна партия Fidesz пък правилно предрече, че статуята ще бъде разрушена, веднага щом бъде издигната.

Повечето коментари под статията в Daily News Hungary подкрепят премахването.

„Прекрасно! Много съм горд от унгарския народ! BLM е марксистка терористична организация и не бива да бъде толерирана под каквато и да било форма. Винаги трябва да ѝ се дава отпор! Да живее свободна и християнска Унгария!“, пише потребител на име Джон.

„Това е абсолютно политическо и т.нар. ‘артист’ е много наясно с това. Статуята е грозна, безвкусна и поощрява една дискриминационна, агресивна и нетолерантна организация, която създава хаос и унищожение, и не се интересува от ничий живот, включително на чернокожите“, пише анонимен потребител.

В друг сайт, блогърът Bluntman коментира поставянето на статуята така: „Откакто левите либерали спечелиха Будапеща преди две години, не са свършили почти нищо. Предполагам, че са прекалено заети с по-важни неща, като например къде да издигнат първата в страната статуя на BLM“.

Авторът на статуята, Петер Салай, казва, че целта му не е била да прокара политическа пропаганда и че творбата му не заема страна „за“ или „против“ BLM или хомосексуалистите.

През август 2020 г. девети район на Будапеща обявява конкурс за независими арт произведения. Финалистите са шестима и техните произведения са поставени в различни части на района. Но само статуята на Салай е постигната от злочеста съдба.