Уникалният шоколадов козунак на Божана от МастърШеф – ум да ти зайде от този разкош:

1
186
Добави коментар
slavchev
slavchev

От 365 Новини продължаваме да ви представяме любимите рецепти за козунак на топ-кулинарите у нас. След козунака без месене на Катето Евро и звездната рецепта за козунак на Иван Звездев, днес е ред на Шоколадовия козунак на Божана Кацарова от МастърШеф.

Рецептата за шоколадова бабка е сред най-популярните по цял свят, а интерпретацията на Божана я прави уникална и много, много вкусна. Ето как да си я приготвите:

Шоколадова бабка от Божана Кацарова

Необходими продукти:

75 г прясно мляко
15 г мая
325 г брашно
1 яйце
55 г захар
щипка сол
60 г масло
1 буркан нутела (или шоколадова паста по желание)
150 г шоколадови калети (парченца шоколад)
100 г наситнени ядки

За захарния сироп:

80 г захар
60 г вода

Начин на приготвяне:

„Рецептата за шоколадова БАБКА си “откраднах” при последното ми ходене до Ню Йорк, към днешна дата това си е цял бонус! Още повече, че това е печивото, което тотално може да ви откаже от скуката на простия козунак!“, пише ексцентричната и супер талантлива Божана Кацарова в личния си Фейсбук към рецептата за този сладкиш, която крещи СТОП на диетите.

Смесват се 15 г мая и 3 с.л. сухо мляко. При тях се добавят 75 мл мляко и захарта и се оставя да се активира. Отделно смесвате 325 г брашно с 1 яйце. Прибавяте шупналата мая и започвате да бъркате, като добавите и 1-2 щипки сол. Щом тестото е почти готово, се добавя маслото на стайна температура малко по малко. Готовото тесто се оставя за 24 часа в хладилника. То е меко и еластично. Ако месите в машина, отнема 5-6 мин.

На следващия ден пак се меси и се разточва на правоъгълник с размери педя на педя и половина. След това се завива със стреч фолио и се оставя в хладилник за още 8  до 12 часа.

Разточва се отново, като се пази правоъгълната форма. Намазва се богато с течен шоколад, след което се поръсва с шоколадови парченца, пекан, обикновени орехи или други ядки и се навива на руло, като леко се изтегля, за да стане дълго. Отрязва се парче от рулото с дължината на формата, в която ще печете. Това парче се разрязва още веднъж, но по дължина.

Двете части се оплитат и се оставят да втасат. Пече се за около 30 минути  на 180 градуса без вентилатор. На 10-ата минута, щом хване коричка, се намазва хубаво отгоре със захарния сироп и се връща за още 20 минути във фурната, така не изсъхва и се запазва сочно отвътре.

Свързани