Каква е цената за строеж на къща?

1
199
Добави коментар
fire19
fire19

Един от главните въпроси при плановете за строеж на къща е цената.

Изграждането на новия дом е сложен и етапен процес, при който се спазва буква по буква всяка една стъпка. Имайте предвид, че процесът строителство на къща може да варира в различните региони, може да има различна цена в различните региони; цената може да варира от строител на строител, особено ако изграждате къща с нестандартни мерки. Не забравяйте, че при избора на строител бихте могли да преговаряте.

Преди даден строител да може да сложи лопата в земята, местната власт трябва да одобри проекта и да предостави разрешителни за всичко: от зонирането и промяната благоустройствения план, до септичните системи, електричеството, водопровода,противопожарната безопасност. След като бъдат получени разрешителните, може да започне физическо строителство.

За разрешителните се плаща определена цена според законите на страната. За строителството се плаща договореното със строителя. Това може да са тежки преговори за всеки лев, но ако имате предварително определен бюджет няма да ви се налагат големи подробности. Просто се разбирате, стискате си ръцете с фирмата изпълнители строителството започва. 

Как се определя цената за строеж на къща и какви са детайлите? Всичко зависи дали ще изберете груб строеж, строеж до ключ, дали ще строите на етапи с различни майстори. Строителните фирми имат методи за определяне на цената си и ако разгледате в интернет сайтове, ще видите вариациите на цените. Няма да е рядкост да видите цена по договаряне. Тоест като клиенти, ще можете да изберете изгодна цена за вас или да преговаряте за такава. За какво ще платите обаче?

Закупуването на материалите, изграждането на основите, изграждането на стените, екстериорните завършеци, полагането на системите, интериорните завършеци, изграждането на покрива, довършителните работи. Сборът от всички дейности плюс плащанията за разрешенията и другите такива разходи съставляват цялата сума, която ще платите за строителството. 

Каква е разликата при цена строеж къща до ключ.

Това значи, че ще платите всичките споменати разходи, плюс всички намеси след направата на грубия строеж. Строеж на къща до ключ обаче се договаря предварително със строителния предприемач. В този случай, се плаща и инсталирането на дограмата, боядисването на интериора, инсталирането на вътрешните врати, завършването на инсталациите и какво ли още не. Всичко това можете да го получите като предварителна информация от избраната строителна фирма.

Не са редки случаите, когато цена за строеж на къща до ключ изобщо не се договаря. Строителният предприемач строи готовата къща и бъдещите клиенти ще могат да си я купят, без да са преговаряли за цената на строеж, без да са били свидетели на самото изграждане. 

В България, цените за строителство не са стандартизирани.

Понеже цените за услугите за ремонт и строителство варират, можете да си представите ако на базата малките услуги, се преценява колко ще струва строителството на къщата. Цените между различните фирми ще са огромни. Затова не е прието да се пише за строеж на къща цена, която може да варира изключително много. Именно затова и повечето фирми оставят цената „по договаряне”. Като бъдещи собственици на красива еднофамилна къща, имате пълното право да преговаряте.