Външно саниране. Каква е цената и как се определя?

1
176
Добави коментар
fire19
fire19

Санирането на сградите е една от процедурите с практично въздействие върху дълготрайността живота на сградата; нейната енергийна ефективност и дори чисто естетическа визия.

Ето защото множество собственици на къщи, апартаменти и други видове сгради вече не се спират да инвестират в санирането и така да се възползват от всички негови предимства. 

Тази статия е за цени за външно саниране, намеси на майстори, избор на фирми и други важни въпроси вълнуващи хората. Обикновеното търсенето е и за цена на изолация на къща. Не рядко хората слагат знак за равенство между саниране и външна изолация цени за труд.

Започнахме с важността на санирането, за да се насочим към спецификата на външното саниране и цените предлагани от строителните фирми. Трябва да е ясно на хората, че конкуренцията на този пазар е огромна и често е нелоялна. Така че собствениците на сградите сами търсещи трябва да са много внимателни. Под нелоялна конкуренция имаме предвид, че майстори с по-малък опит и фирми търсещи бърза печалба слагат понякога нереално ниски цени, а това подлъгва хората.
Ниските цени не са гаранция за качествен резултат.

Когато търсите външно саниране цена, знайте че е важно да знаете какво се включва в цената. Тя обикновено е на квадратен метър, но едно е да знаете колко е цената на квадратен метър, а друго е да знаете какво включва намесата от страна на майсторите. 

Търсете и избирайте онлайн фирми със задоволително портфолио и референции, фирми предлагащи детайлна информация на сайтовете си и показват изпълнени обекти – такива каквито лесно могат да се проверят. При избор на фирмата и при правилен подход си гарантирате, че поне избирате изпълнител с опит.

Нека се върнем на услугата външно саниране. Тя има за цел да обнови фасадите на сградата, да обнови изолацията, да се ползват най-добрите материали. Дори да не разбирате какво точно ще правят майсторите, можете да разберете как се пресмята цената. 
Една част от цената образуват материалите.

Определено не искате фирмата да спести от материалите, защото вие очаквате дълготрайност и качество, което ще функционира добре. Друга солидна част от цената е трудът на майстора, майсторите, но и техните осигуровки и застраховки (при положение, че фирмата работи легално на пазара на труда). В сумата влиза цената на скелето, цената на транспорта, а и надценката на фирмата за собствената ѝ печалба. 

Преценете сами ако видите ниска цена като оферта, дали предложението не крие пробойни, които след това да зейнат върху самата сграда. Цени под 30 лв на квадрат са нереални и трябва да ги избягвате. Независимо дали става дума за цялостно саниране или за частично външно саниране, добрата цена и легалната фирма са първите сигнали за успех на процедурите по саниране. 

Съвсем естествено е да завършим със съвет, който да затвърди отношението ви към избора на изпълнител. Търсете професионалисти с опит, разглеждайте изпълненията им, интересувайте се от темата, защото все пак това ще е намеса във вашето пространство, макар и на фасадата. Ако сте домоуправител на кооперация или блок, може да е по-сложно да намерите изпълнител защото претенциите на собствениците трудно достигат до консенсус. Критериите за избор обаче остават безкомпромисни.