Държавата ще даде 1.3 милиона лева на ТЕЦ-овете на Доган и Ковачки през май

5
196
Добави коментар
albenapet
albenapet

Защо един месец трябва да се плащат милиони на някого, след като през следващия няма никакъв проблем, ако това не се прави Снимка: Dunavmost, архив

Без обяснение месечните плащания бяха официално спрени през март и април, за да няма предизборни скандали, и сега отново започват

От събота, 1 май, държавното дружество „Електроенергиен системен оператор“ отново ще започне официално да дава пари на няколко ТЕЦ-а, сред които и тези на Ахмед Доган и Христо Ковачки, пише Капитал.  Такива плащания имаше и през февруари (договорите за тях бяха сключени през януари), но вероятно заради предизборната кампания през март и април месечните дотации бяха спрени, поне официално. Това обаче повдига въпросът защо един месец трябва да се плащат милиони на някого, след като през следващия няма никакъв проблем, ако това не се прави.

Кой каква сума ще получи обаче не може да се каже, тъй като както и през февруари, така и сега липсва каквато и да е публичност – уж са проведени търгове, но имената на класираните кандидати са заменени с цифрови кодове. От ЕСО не отговориха на „Капитал“ защо са скрили имената на класираните участници.

Съответните суми за осигуряване на резерв и регулиране за месец май варират от 68 хил. лв. до почти 700 хил. лв. на централа, като са сключени общо 7 договора. А това, че сред получателите на пари са Доган и Ковачки е сигурно, тъй като именно техните мощности са регистрирани за участие във въпросните търгове на ЕСО. С голяма вероятност може да се каже, че един договор има и с държавната НЕК – заради ВЕЦ-вете, които най-бързо и точно могат да регулират системата. Единственият друг допустим участник е ТЕЦ „Марица изток 2“, но по всичко изглежда, че затъналата държавна централа не е успяла да се класира на търговете поради предложената по-висока цена.

Кой участва

При първото раздаване на пари от ЕСО през февруари единствените допустими участници в търговете бяха ТЕЦ „Варна“ на почетния председател на ДПС, ТЕЦ „Бобов дол“ на Ковачки и държавните ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК. Сега обаче са се регистрирали още няколко централи – всичките свързани с Ковачки. На 4 март е била одобрена „Топлофикация Русе“, а седмица по-късно, на 12 март, и „Брикел“. А на 15 април в регистъра на ЕСО е включена и „Топлофикация Плевен“.

Така, въпреки анонимността на търговете шансовете на Ковачки за успех са най-големи – от 7 възможни кандидата, той играе с 4.

Първият търг за май – за резерв за първично регулиране на честотите, е проведен в неделя 25 април, което е доста странно от гледна точка на работното време на администрацията. Резултатите обаче бяха публикувани в понеделник и от тях се вижда, че са подадени общо 4 оферти. Класирани са обаче само 3 предложения. Едното е за 68.4 хил. лв., другото е за 174.4 хил. лв., а третото – за 69.8 хил. лева.

Вторият търг е от 26 април и е за автоматично и ръчно регулиране на честотите и обемните мощности. В него пак са подадени 4 оферти, но само 3 от тях са приети – едната е за 180.8 хил. лв., втората – 273.6 хил. лв., а третата е най-голямата – за 593 хил. лева.

Именно за тези два търга се предполага, че са спечелени от централите на Доган и Ковачки. А за негласираната оферта се предполага, че е на ТЕЦ „Марица изток 2“, поради факта, че цената ѝ е най-висока – именно държавния ТЕЦ има най-големите производствени разходи.

Третият търг също е от 26 април и е за автоматично и ръчно регулиране на честотите и обемните мощности, но с възобновяема енергия. Точно затова с голяма доза сигурност може да се каже, че той е спечелен от ВЕЦ-овете на НЕК. Стойността на договора е 720 хил. за месеца.

При активиране на съответните мощности и по трите търга обаче се плащат допълнителни суми.

Технически проблем

Нуждата от такива резервни мощности за електроенергийната система е безспорна и се прави навсякъде по света. Но липсата на прозрачност в българския случай повдига множество съмнения. Още повече, по време на антиправителствените протести през миналото лято премиерът Бойко Борисов нареди да се отменят плащанията за т.нар. студен резерв, с които се раздаваха около 60 млн. лв. година, а сега тихомълком и без никаква прозрачност тази практика се възстановява.

Интересно е и друго – през февруари, след като станаха ясни възобновените плащания, ЕСО прекрати търговете за осигуряване на резерв за март, като се мотивира с технически проблем. Какъв беше той и кога се отстрани не стана ясно, въпреки въпросите на „Капитал“. През март пък въобще нямаше никаква информация дали се провеждат търгове, което повдигна съмнения, че информационното затъмнение е заради изборите. Което до голяма степен се потвърждава със сегашното възобновяване на практиката.

Източник:https://www.dunavmost.com/novini/darzhavata-shte-dade-1-3-miliona-leva-na-tets-ovete-na-dogan-i-kovachki-prez-mai

бутон за споделяне

Continue Reading