ГЕРБ и БСП заплашиха трайно да блокират работата на парламента

4
169
Добави коментар
albenapet
albenapet

Двете формации се заканват, че докато дневният ред на Народното събрание не бъде подчинен на исканията им, заседания няма да има Снимка: БТА

Двете формации се заканват, че докато дневният ред на Народното събрание не бъде подчинен на исканията им, заседания няма да има

Парламентът е заплашен от траен блокаж. Това стана ясно в сряда, когато старите формации в Народното събрание – ГЕРБ, БСП и ДПС, провалиха заседанието му, като гласуваха срещу предложения от ръководството на парламента дневен ред. Така се оказа, че депутатите няма какво да вършат и заседанието трябваше да бъде прекратено, пише вестник Сега.

От изявления на представители на ГЕРБ и БСП стана ясно, че работната програма, както беше представена, не им харесва и ще продължат да я бламират, докато новите формации – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, не се съобразят с исканията им.

Какво се случи

В началото на заседанието нищо не предвещаваше подобно развитие. Единственото различно от другите пленарни заседания беше, че депутатите вече можеха да използват устройства с биометрични данни, когато се регистрират или гласуват.

Самата програма включваше изменения в парламентарния правилник, първо четене на промени в Закона за политическите партии, с които се предвижда да се намали до 1 лев на глас държавната субсидия за политическите сили, както и второ четене на поправките в Изборния кодекс. Водещият заседанието Кристиан Вигенин от БСП я подложи на гласуване – и неочаквано тя не беше приета.

„Сега, като че ли не сме изпадали в такава ситуация, поне аз не съм„, объркан каза Вигенин. Пленарната зала реагира с бурен смях, на което Вигенин контрира: „Чакайте, чакайте, може някой да поиска прегласуване.“

Такова поиска Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!“. „Част от вота не можа да се реализира на някои от машинките, които натискахме„, мотивира се Бабикян, който също не можеше да сдържи усмивката си.

Повторното гласуване не помогна – само 79 депутати подкрепиха дневния ред, 6-има бяха против, а цели 123-ма се въздържаха. Не можеше да става и дума, че са се объркали, тъй като разпределението по парламентарни групи показа ясно, че ГЕРБ, БСП и ДПС са гласували против програмата, а „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ я бяха подкрепили.

„Досега не сме изпадали в такава ситуация, но има и такива моменти„, окуражително коментира Вигенин. В залата се чуха ръкопляскания, което го принуди да порицае колегите си, че „това не е моментът за аплодисменти“. „След като седмичната програма не е приета, следователно Народното събрание няма какво да гледа в момента и през тази седмица. Предлагам да се събере председателският съвет. Председателят на Народното събрание може да насрочи извънредно заседание във всеки един момент и да се надяваме, че това ще се случи„, обясни соцдепутатът. И закри заседанието.

ГЕРБ недоволства заради Изборния кодекс

От коментар на депутата от ГЕРБ Тома Биков се разбра, че основната причина партията му да отхвърли програмата е включването на промените в Изборния кодекс. Биков обясни, че новите формации в парламента искат да изменят закона за една нощ, което би поставило под риск бъдещите избори. На въпроса дали депутатите ще се съберат, за да работят, той отвърна: „Това зависи от останалите партии.“ А неговата ще продължи да гласува „въздържал се“ по този ред.

БСП поиска да се гледат собствените му законопроекти

Соцлидерът Корнелия Нинова излезе на специален брифинг с депутатите си, на който обяви, че не се подкрепили програмата, защото законодателните им предложения не се разглеждат. „Докато тези закони не бъдат включени и обсъдени, така ще бъде„, отсече Нинова. А за координацията, която показаха ГЕРБ, БСП и ДПС, тя коментира: „Ние не носим отговорност за решенията на други партии.„

Източник:https://www.dunavmost.com/novini/gerb-i-bsp-zaplashiha-traino-da-blokirat-rabotata-na-parlamenta

споделяне на връзка

Continue Reading