УСПЕХ: Пилотиран космически кораб Крю Драгън извърши нощно приводняване за пръв път от мисията Аполо 8!

1
135
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: четирите основни парашута на „Крю Драгън“, които се разгърнаха по време на днешното спускане към Земята. Photo credit : NASA TV

2 май 2021 г. 10:20 ч.

Светослав Александров. За пръв път от 27-ми декември 1968 г., когато на Земята се завърна пилотираният космически кораб „Аполо 8“ с астронавтите Уилям Андерс, Франк Борман и Джеймс Ловъл след окололунно пътешествие, нов кораб извърши нощно приводняване в океана! Американският „Крю Драгън“ с първия дългосрочен екипаж за мисия до МКС, състоящ се от Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър, Шанон Уокър и Соичи Ногучи, се спусна в Мексиканския залив в 09:57 ч. българско време – когато в Щатите е все още тъмно. 

Това е поредният триумф за основаната от Илон Мъск фирма СпейсЕкс. През последната една година компанията е изстреляла 10 души в космоса и от тях е върнала безопасно на Земята шестима. В орбита продължава да лети прикачен към МКС друг „Крю Драгън“, изстрелян на 23-ти април, с астронавти Шейн Кимброу, Меган МакАртър (НАСА), Акихико Хошиде (Япония) и Тома Песке (ЕКА). Този кораб тепърва изпълнява своята дългосрочна експедиция и ще се завърне на Земята след шест месеца.

Хопкинс, Гловър, Уокър и Ногучи престояха 168 дни в орбита преди днешното завръщане.

Нощните приводнявания, каквото беше днешното, се случват рядко. Освен американският кораб „Аполо 8“, в миналото съветският „Союз 23“ с космонавтите Вячеслав Зудов и Валерий Роджественский са извършили нощно спускане в езерото Тенгиз заради проблем с кораба, който не му е позволил да се скачи с орбиталната станция „Салют 5“.

След днешното завръщане на Хопкинс, Гловър, Уокър и Ногучи, екипажът на МКС остава седемчленен. Освен четиримата астронавти, доставени в орбита от кораба „Крю Драгън“ по време на втората му дългосрочна експедиция през април, на станцията живее и екипажът на изстреляния на 9-ти април „Союз МС-18“, състоящ се от Олег Новицкий, Пьотр Дубров (Роскосмос) и Марк Ванде Хай (НАСА). 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/