Падащата китайска ракета – симптом на проблем, за който липсва воля да бъде разрешен

1
161
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от изстрелването на 29-ти април. Photo credit : CCTV

5 май 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. На 29-ти април Китай започна амбициозния строеж на новата си космическа станция след успешното изстрелване на модула „Тяхнъ“. Днес, седмица по-късно, изстрелването продължава да е централна тема на новините, но по друга причина. Масивната степен на ракетата „Лонг Марч 5B“ ще падне на Земята до няколко дни – и никой не знае къде точно. Статистически е по-вероятно степента да падне в океана, но ако се озове на суша, инцидентът ще е еквивалентен на катастрофата на малък самолет.

Тези от нас, които редовно следим полетите на китайската космическа програма, подобен развой на събитията не ни изненадва. Отломки от ракетните степени често попадат в близост до китайските села. Сигурно си спомняте, че на 8-ми септември м.г. една първа степен падна в близост до училище, за което писах на страниците на КОСМОС БГ. Разликата между този и онзи инцидент е, че онзи се случи на етап преди ракетата да е набрала орбитална скорост, следователно беше сигурно, че ще падне на територията на Китай – докато сега няма яснота. Но пък от друга страна, ако китайските власти се отнасят така със собствените си граждани, защо да очакваме, че отношението им ще е различно към останалия свят? 

„Това не е инцидент“, пише астрофизикът от Харвард Джонатан МакДауъл в социалните мрежи. „Това е лошо конструктивно решение на ракетата. Фактът, че масивната ракетна степен остава в орбита в продължение на дни, показва, че тя е проектирана по този начин и че това е лесният, но небрежен начин да бъде направена. Другите конструкции на масивни ракети преминават през различни трудности и разходи, за да се избегне оставянето на основните степени в орбита – например, оборудването им с рестартируем двигател и запасно гориво за извеждане от орбита“.

В глобален мащаб проблемът е сериозен, пише журналистът Ленърд Дейвид. От началото на космическата надпревара (т.е. от 60-те години) до ден днешен в орбита има около 2 033 изоставени ракетни степени. От тях едва 169 са на Китай, а 546 са на САЩ. С активизирането на китайската космическа програма обаче това съотношение се променя. През предходната 2020 година десет изоставени ракетни степени са на САЩ, а 15 – на Китай.

Кой допринася за най-голямото замърсяване на околоземното пространство? Това е Русия – 1 035 от зарязаните ракетни степени са със съветски или руски произход.

За съжаление липсва воля да се намери решение. „Проблемът е, че числото трябва да е нула и всички трябва да започнем да работим отсега по въпроса, за да сме сигурни, че този проблем няма да се влоши“, съобщава Т.С. Келсо от CelesTrack – аналитична група, която се занимава с наблюдаването на орбиталния боклук. „В заключение, всички трябва да се справяме по-добре и да престанем да оставяме неща в орбита след тяхното използване, както и да намерим начин да ги премахваме безопасно“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/