ТОП 10 на местата, които НЕ можете да посетите

1
194
Добави коментар

Светът е пълен с тайни или изключителни места, за които не знаем. Има и такива обаче, които са известни, но дори и да искаме, не можем да посетим. Списъкът, който ви предлагаме, представя 10 подобни места, които са забележителни по своята същност, но са затворени за широката общественост или е практически невъзможно да бъдат видени.

1. Межгорие, Русия

Межгорие е затворен град в Русия, създаден през 1979 г. Смята се, че в него живеят хора, които работят в изключително секретната база в планината Ямантау. Какво точно има и се случва в нея и до ден-днешен не е ясно. В световен мащаб съществуват твърдения, че на това място има тайно ядрено съоръжение или бункер. Американците неведнъж са питали руското правителство за Ямантау и са получавали различни отговори – че има мини, че там се крият руски съкровища, че е склад за храни или пък ядрено скривалище, предназначено за лидерите на Русия… Различните версии подсказват, че истината все още се крие.

 
2. Тайните архиви на Ватикана

Парадоксалното е, че въпреки името си, архивите всъщност не са тайни – можете да видите всеки документ, който искате. Но не можете да влезете в самата сграда на архива. Трябва да подадете писмена молба за конкретен документ и той ще бъде доставен до вас, стига да е навършил 75 години от престоя си във Ватикана. Останалите „по-млади“ документи все още пазят дипломатическа или правителствена информация. Изчислено е, че тайните архиви на Ватикана са разположени на 84 километра рафтове и само в каталозите има над 35 000 тома.

 
3. Зона 51, Невада, САЩ

Зона 51 е псевдоним на военна база, разположена в южната част на Невада, САЩ. В центъра на базата, на южния бряг на езерото Грум, се намира едно от най-големите топ секретни военни летища на Щатите. Основната цел на мястото е да служи за тестване на експериментални самолети и оръжейни системи. Голямата тайнственост, която обгръща базата, и фактът, че правителството на САЩ едва-едва признава съществуването й, превръща Зона 51 в любим обект на конспиративни теории, голяма част от които свързани с извънземни.

 
4. Светилището Исе, Япония

Най-сакралният шинтоистки храм в Япония, посветен на Аматерасу, богинята на Слънцето. Твърди се, че в него се намира най-важният предмет от имперската история на Япония: свещеното огледало от японската митология, символ на вечната истина. Вътре се допускат единствено жреци и жрици, в чиито вени тече кръвта на японското императорско семейство. Главното светилище Наику (общо в Исе има над 120) се разрушава и изгражда наново на всеки 20 години, следвайки идеята на шинтоизма за смъртта и прераждането.

 
5. Спешен операционен център в планината Уедър

Няма начин да не сте гледали поне един холивудски филм, в който краят на света е близо и елитът на нацията се крие на тайно място, където да преживее апокалипсиса. Е, за Спешния операционен център в планината Уедър се смята, че е точно такова място – само че реално. Създадено е през 1950 година заради Студената война, но продължава да работи и днес. Наричат го още зоната на „последната надежда“ и по обясними причини всичките му операции са строго секретни.

 
6. Църквата „Света Мария от Цион“, Етиопия

Пак ще се позовем на филм, само че този път на един конкретен – „Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот“. Ако сте го гледали, знаете какво е кивотът, а ако не сте – според Библията в него се съхраняват каменните плочи с 10-те божи заповеди, дадени от Господ на Мойсей. Легенди твърдят, че кивотът се намира в най-вътрешната част на църквата „Света Мария от Цион“ в Аксум, Етиопия, и до него достъп има един-единствен просветен монах-пазител.

 
7. Метро 2, Москва

Предполага се, че Метро 2 в Москва е секретна подземна железница, построена по времето на Сталин и наричана от КГБ с кодовото име Д-6. Съществуването на тайното московско метро обаче не е потвърдено никога нито от руските федералните служби, нито от метро администрацията. Говори се, че големината на секретната подземна мрежа дори надвишава тази на общественото метро, има 4 линии и се намира на дълбочина 50-100 м. Целта й е да свързва Кремъл с правителственото летище Внуково 2, с подземен град в Раменски и други важни за националната сигурност локации.

 
8. Клуб на джентълмените на Уайт, Лондон

White’s Gentlemen’s Club е най-ексклузивният клуб за джентълмени в Англия. Основан е през 1693 година от италианеца Франческо Бианко (или Francis White – откъдето идва и името му) с цел да продава новооткрития горещ шоколад, но постепенно се превръща в изключително частен клуб за джентълмени. Клубът е известен със своята „Книга за залагания“, в която членовете му правят супер странни залози – например 3000 паунда за това коя от две дъждовни капки ще се търкулне първа по прозореца… Членството в клуба е забранено за жени, а мъжете се нуждаят от подкрепата на един от ръководителите, както и на още двама членове, за да бъдат приети. Сложна работа.

 
9. Клуб 33, Дисниленд, САЩ

Противно на общоприетото схващане, в Дисниленд всъщност се продава алкохол – само че след края на работното време, когато в увеселителния парк се провеждат частни партита. Има обаче едно място, където алкохол се продава винаги: Клуб 33. Уловката е, че става дума за частен клуб, до който малцина имат достъп. Членството струва между 10 000 и 30 000 долара годишно и дори да сте склонни да похарчите тази солидна сума, ще трябва да почакате… 14 години. Толкова дълъг е списъкът с кандидати и дори тогава въобще не е сигурно, че ще ви приемат – подборът е изключително стриктен.

 
10. Стая 39, Северна Корея

Това е една от най-секретните организации в Северна Корея, чиято цел е натрупване на капитал за династията Ким. Стая 39 е създадена през 1970 година. Говори се, че организацията използва 10-20 тайни банкови сметки в Китай и Швейцария за пране на пари и незаконни транзакции, както и че се занимава с трафик на дрога и оръжия. Твърди се, че се намира в сградата на работническата партия в Пхенян, столицата на Северна Корея.

За Пътешественик.com

В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета.

Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади.
И нека пътуването започне!