Дизелов или електрически автомобил е по-екологичен ?

1
162
Добави коментар
tedi0526
tedi0526

Дизелов или електрически автомобил е по-екологичен ?
Дизелов или електрически автомобил е по-екологичен?

Този въпрос е странен за повечето хора и дори не би трябвало да има такова сравнение, но въпреки това фактите сочат друго…

електрически или дизелов автомобил

1.Всички последни проучвания показват, че собствениците на автомобили при пътуване може да отделят по-малко CO2 с дизелови двигатели, а не с електрически.

2.Под капаците на милиони екологично-чисти електрически автомобили и хибриди, които ще се движат по световните пътища през следващите няколко години, ще са монтирани така наречените мръсни батерии – това показва анализ на Bloomberg.

3.През близката 2021 г. ще са изградени толкова големи мощности за производството на батерии за над 20 млн. автомобила, разчитащи на над 160 киловатчасови пакети. По-голямата част от доставките ще идват от Китай, Тайланд, Виетнам,Индия и Полша, които добиват електричество от полезни изкопаеми, основен процент от които чрез въглища.

4.Изправени сме пред нова вълна допълнителни CO2 емисии за която се крие – това заявява Андреас Радикс, управляващ партньор в мюнхенската консултантска агенция „Berylls Strategy Advisors“, която смята, че в момента шофьорите в Германия и Полша ще замърсяват доста по-малко с ефикасен дизелов двигател отколкото със еквивалентен електромобил от каквото и да е поколение.

5.Тази вълна от нова голяма порция СО2 ще дойде при производството на нови електромобили и последващото им всекидневно зареждане с електричество. За производството на всяка батерия – тежаща около 600 кг в един SUV – ще се отделят 74% повече CО2 спрямо ефикасен конвенционален автомобил, който се произвежда в завод, чието електричество се добива от полезни изкопаеми, както това се случва в Германия, смятат експертите от агенцията.

6.Изчисленията на Mercedes-Benz показват, че в момента за производството на един електромобил е съпроводено с отделянето на много повече парникови газове, отколкото е производството на модел с конвенционален дизелов двигател, при което се отделят само 20% емисии СО2 от целият му жизнен цикъл.

7.Доклад на „Fraunhofer Institute“ – институт за строителна физика разкри, че е необходимо два пъти повече енергия за изграждане на всяка електрическа кола като конвенционално превозно средство. Основният проблем е батерията. Според доклад на шведския Институт за изследване на околната среда „IVL“ производството на батерии произвежда 150-200 кг. еквивалентен въглероден диоксид на киловатчас (kWh) от всяка произведена батерия. Други въпроси, които засягат материалите, използвани в литиевите батерии, които са склонни да бъдат редки метали и съществуват в малки количества на изключително труднодостъпни места. Например, за извличане на литий под пустините на Южна Америка богатите на сол води се изпомпват на повърхността и се изпаряват на слънце в продължение на много месеци…

СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ НА ДИЗЕЛА

? ОТЛИЧНИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ НА ГОДИШНАТА СРЕЩА НА ГОРИВОТО 2019

За Бъдещето на дизеловите технологии в товарния транспорт е светло, дори когато на пазара се появят нови горива и технологии. Това се дължи на подобряването на ефективността на дизеловите горива, дори на по-ниски емисии, усъвършенствани възможности за биогорива и уникалната комбинация от стойност за пренасяне на товари.

    Изглежда, че експертите относно прогнозите са съгласни, че за следващите 5 до 15 години и след това, дизелът ще остане основната технология за търговски превоз, благодарение на уникалната си комбинация от характеристики.

Ще видим също все по-голямо използване на биодизел и възобновяеми дизелови горива, както и на следващото поколение дизелови двигатели, които са дори по-близо до нулеви емисии.