Какво ще промени системата ВАР в България?

1
219
Добави коментар
eftimma
eftimma

Въвеждането на видео асистент рефера стана факт и в нашето първенство. Макар и осезаемо по-късно спрямо водещите европейски лиги, БГ шампионатът вече е част от немалката група състезания и турнири във футбола, които използват модерните технологии в помощ на съдиите. Възможността за преглед на видеоповторенията беше официализирана за втората фаза на сезона в Efbet лига, след като преди това беше тествана в няколко срещи от началото на годината.

При положение, че самата VAR система среща доста критики и в най-силните първенства на континента, то можем ли да се надяваме, че ще промени нещо положително у нас? Веднага се видяха някои неудобства, свързани с продължително спиране на играта. Любослав Пенев се оплака, че по този начин футболистите на ЦСКА изстиват, но това не важи само за тях. Потребителите на уинбет мобиле версията вероятно са се чудили защо мачовете от българското първенство, “замръзват” за дълго, без да могат да предприемат каквито и да било действия (залог на живо или затваряне на залог) в продължение на няколко минути.

Спирането на играта, за да бъде разгледана спорна ситуация, е слабост на системата, която се проявява далеч не само у нас. Станахме свидетели на десетки, дори стотици примери за стопиране на действията за повече от 2 минути, за да се разгледа положение със съмнения за дузпа или за нарушаване на правилата при отбелязване на гол. Всичко това, което беше насочено като критика срещу начина на действие на ВАР по принцип, е логично да се види и на наша територия. Но не всичко е със знак минус.

Видяхме дузпа срещу Лудогорец

За поредна година Лудогорец показа, че е с класа над конкуренцията. Но фактът, че в 55 шампионатни мача не беше отсъден нито един наказателен удар срещу разградския тим, служи като аргумент, и то често основателен, за твърдения, че “орлите” се радват на съдийски комфорт. Още първата среща след въвеждане на VAR в България донесе дузпа срещу Лудогорец. Играта с ръка нямаше как да бъде подмината, този път бялата точка беше посочена.

Видяхме и друго – несправедливо отменен гол заради засада може да бъде зачетен. Или обратното. Всъщност, точно при тези ситуации за момента ВАР действа много точно. Няма как гол, отбелязан от футболист, който се намира в offside (или негов съотборник, който активно участва в атаката или разиграването), да бъде зачетен. И обратното – ако страничният рефер е сгрешил и е вдигнал неправилно засада, това се ревизира от видео асистент рефера. Понякога става дума наистина за милиметри, за “два пръста” засада. Макар и да звучи като издребняване, в това отношение системата действа точно.

В много други ситуации обаче зависи кой и как гледа спорните положения. Тук са и основните притеснения – дали ВАР ще се използва обективно в България. Решението дали да се отсъди дузпа или да се покаже червен картон остава отговорност на главния съдия, каквато и да е препоръката на колегите от видео стаичката. А другият проблем е има ли достатъчно на брой камери, които да осигурят различните гледни точки. Дали тези два фактора ще се окажат проблемни? Вероятно в мачовете до края на сезона ще бъде рано за изводи, но тези срещи ще дадат насока какви могат да бъдат слабостите на системата VAR в български условия.