Видове риболов, които все още не са разработени у нас

1
155
Добави коментар
pepimili
pepimili

В 21-ви век риболовът отдавна е нещо много повече от просто хвърляне на въдици край някой водоем, а се е превърнал в цяла индустрия, която може да бъде важен отрасъл от туризма. И като казваме “индустрия” нямаме предвид просто бизнеса на някой риболовен магазин, който върти оборот от любителите на ловенето на риба. Отвъд продажбата на въдици, стръв, макари, силиконови примамки, воблери и други подобни рибарски “такъми” има още много, което може да бъде разработено. И най-хубавото – това може да се случи в синхрон с природата.

Улов на трофейни риби

Немалко хора от България се насочват към улова на трофейни риби (carp fishing) и обикалят по различни места в Европа, на които той е разработен на световно ниво. Много наши познати рибари казват, че България има потенциала, но не и капацитета за развитие на подобна индустрия (поне за момента). Този тип риболов се развива всяка година все повече, защото хората виждат добавената стойност на индустрията – един излет продължава понякога цели десет дни, а таксите не са никак ниски. За тези от вас, които не знаят това е риболов, при който рибата се хваща и пуска обратно във водоема. Той е подходящ за всички, които искат близка връзка с природата и наистина ловят риба само заради удоволствието.

Ловене на морски риби и миди под вода

Това е доста алтернативен начин за ловене на риба, който е подходящ на места, в които има условия за гмуркане. В България тези места не са много, но за сметка на това могат да бъдат ползвани по предназначение и разработени добре. Гмуркането за миди е често практикувано, но не се прави по-масово, а ловът на риби по този начин е още по-малко разработена тема.

Риболов по Дунав + кулинарно преживяване

Казваме риболов по Дунав, защото градовете край реката са съхранили интересни рецепти, като ломската саламура, например (вид рибена чорба със сладководна риба). Тук риболовът е акцент, но е само част от общото преживяване – да отидеш за риба с лодка, да се насладиш на красотата на Дунав (и да те хапят малко комари) и след това да сготвиш рибата, която си уловил по някоя автентична местна рецепта. Звучи добре, нали?

Образователен риболов

Това вече е насочено към деца и специално в България може да бъде част от програмата на някой скаутски лагер или на зелено училище. Тук децата ще научат всичко за различните водоеми и техните обитатели, как да си направят въдица сами (за да бъде по-автентично) и да се научат да ловят риба. Разбира се, ако някой хване риба следва да я пусне като уважение към природата.