Турция – мистичната красота на Ориента

1
173
Добави коментар
maskk
maskk

Турция – мястото, където се срещат Изток и Запад, където са воювали древни цивилизации и се срещат различни култури, за да създадат една мистична и вълшебна приказка.

Районът на днешна Турция е изиграл важна роля в древните цивилизации, за което свидетелстват многобройните исторически паметници. По време на почивката си там ще се запознаете не само с обичаите и традициите на местното население, но ще видите и следите, оставени от гърците и римските окупатори от древните времена.

Мечтаете ли за почивка в Турция, за ярко слънце и красиво море?

Искате ли да видите с очите си как миналото и бъдещето се преплитат в едно, за да открият пред вас един вълшебен и мистичен свят?

Не знаете откъде да започнете при огромния избор от почивки в Турция?

Истанбул – перлата на Ориента

Не можете да отидете на почивка в Турция, без да посетите Истанбул. Този милионен град на Босфора е магнит за туристите със своите безброй исторически забележителности, уникални сгради и богато минало. Църквата „Света София“, джамията Сюлеймание и Султан Ахмед, Теодосиевите стени, дворецът Топкапъ са под закрилата на световното наследство на ЮНЕСКО и заслужават да бъдат посетени.

Разбира се, няма как да посетите Истанбул и да не се отдадете на разточителен шопинг. Търговията тук процъфтява и предлага невиждан избор от стоки и услуги.

Руините на Ефес

Руините на Ефес са най-забележителният древен археологически обект в Турция. С храма на Артемида те са едно от седемте чудеса на света, които не трябва да пропускате по време на вашата почивка в Турция. Вижте още Библиотеката на Целз, Храма на Адриан и Древния театър.

Варовиковите тераси на Памуккале

Непосредствено до древния град Хиераполис се намира впечатляващо природно чудо с 30-градусова топла изворна вода. Варовиковите тераси на Памуккале са също част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Разкопките на Афродизия са на път за Памуккале. Градът получава името си от местното светилище на Афродита. На юг от Кушадасъ се намират още три древни обекта – Приене, Милет и Дидима. Вероятно с една почивка в Турция няма да успеете да разгледате всички тях, затова сами ще пожелаете да се върнете тук отново.

Гьореме Кападокия

Причудливи скални образувания в резултат на ерозия, пещерни църкви и подземни градове днес представляват внушителна гледка, оформена и от интензивната вулканична дейност.

Скалните гробници в Мира

В легендарния град ще откриете добре запазени скални гробници на ликийците, датиращи от около 400 г.пр.Н.Е.  Гробниците са издълбани високо в скалите, защото древните хора са смятали, че душата на мъртвия стига до небето с помощта на птичи демони. Гробниците също така са копия на ликийските къщи.

Руините на Ксантос

Посещението на тази забележителност  е просто задължителна по време на вълнуващата ви почивка в Турция. В Ксантос ще видите внушителни ликийски паметници – гробници, саркофаги и театри. Вниманието ви заслужава и близкото древно светлище Летоон, където са почитани боговете Лето, Артемида и Аполон.

Немрут Дагъ

В югоизточната част на Турция ще откриете още едно впечатляващо чудо на природата – 2200-метровата планина Немрут, част от националния парк. На самия връх се намира гробница и светилище, дело на цар Антиох I Теос от Комагена в знак на договора му с боговете. Божествените статуи представляват интригуваща гледка и допринасят за очарованието на Немрут.

Това са само част от впечатляващите древни забележителности на Турция, към които няма как да останете безразлични. Те ще ви принесат назад във времето, за да ви създадат вълнуващи спомени за цял живот.