Домакините очакват рекорден брой медали от Токио 2020

2
208
Добави коментар
eftimma
eftimma

Нацията домакин на Летните Олимпийски игри – Япония очаква най-силното си представяне в историята. Олимпийски игри Токио бяха отложени с една година заради глобалната пандемия, но почти сигурно ще се проведе през юли и август тази година. 

Математическа проекция показва какви ще са крайните резултати в класирането по медали няколко месеца преди старта на игрите, който е насрочен за 23-ти юли. Потенциалната таблица по медали е изготвена от Gracenote – фирма, занимаваща се с анализ на данни. Според цитираната класация, японците ще спечелят 34 златни и общо 59 медала. 

Увеличението е двойно, спрямо статистиките от последните Игри в Рио, когато японските спортисти завоюваха 16 златни медала. Нещо повече, докато в Лондон през 2012-та и в Рио през 2016-та, японците взеха повече бронзови медали, отколкото от останалите два цвята, сега те ще стъпят на първото стъпало доста по-често, отколкото на двете по-ниски места от подиума. 

И след като голфът е след най-новите представители в програмата, не се знае дали Gracenote са включили в своето подреждане японския феномен и шампион от Мастърс Хидеки Матсуяма към златните медалисти. 

В други аспекти, Gracenote показва същите фаворити, каквито предлага и компаията за спортни залози Bet365. Букмейкъра е предвидил специален bet365 bonus за всеки нов играч, присъединил се в платформата специално за Олимпийските игри. Очевидно е, че САЩ няма конкуренция за първото място, а Китай ще бъде неин подгласник. 

  Нидерландия е другият отбор, които бележи значителен прогрес. Атлетите от „ниската земя“ заемат солидното 5-то място в прогнозируемата таблица.

Разликите между следващите отбори са много малки и могат лесно да бъдат преодолени. От Gracenote предупреждават още, че „Токио 2020 е най-трудната за прогнозиране Олимпиада в историята“. Естествено, това се дължи на ковид пандемията. Тя отмени множество Световни и европейски първенства, гранд при и други международни състезания, върху чийто крайни резултати се базира виртуалната таблица. 

Великобритания вероятно ще завърши много далеч от второто място и 67-те медала, които успя да спечели преди 5 годни в Рио де Жанейро. Все пак, британските атлети ще се целят в доста по-добро класиране, от това, което им е отредено според Gracenote. 

Очаквания супер спад в броя медали за Великобритания идва при положение, че на тези игри ще има множество нови спортове и дисциплини. Общо 339 различни медали ще бъдат раздадени в Токио, спрямо само 306 на предишните Игри. 

Проучването обаче се появи само седмица, след като анкета показа, че повече от 70 процента от японците искат Олимпиадата да бъде отложена заради тежкото положение, в което страната се намира заради корона кризата.

Анкетата е проведена от японската агенция „Куйодо Нюз“ между 10-ти и 12-ти април и показва, че 39.2 % от попитаните предпочитат Игрите да бъдат изяло отменени, докато 32.8 от анкетираните са заявили желание за ново отлагане. 

Проучването показва още, че 24.5 % от японското население иска Олимпийските и Параолимпийските игри да преминат по план. 

Отложената Олимпиада трябва да стартира на 23 юли, а закриването е предвидено за 8-ми август. На 24-ти август пък стартират Параолимпийските игри, които трябва да приключат на 5-ти септември. Спорният сайт 7 Дни Спорт е подготвил изцяло нова селекция Токио 2020, където ще се публикуват най-актуалните новини и резултати от всички олимпийски турнири.