Евро 2020 днес: На сцената излизат червените дракони, динамит и дяволи | .::GetNews::.

1
292
Добави коментар
cinemabg
cinemabg

Европейското първенство по футбол влиза в първия си пълнокръвен ден, в който ще има цели три мача.

Два от тях са от менюто в група В, а един е от карето А, където в петък Италия отнесе Турция с 3:0 в мача на откриването.

В 16 часа Уелс и Швейцария излизат на терена в Баку, за да влязат в тона на италианците и да опитат да наберат точки в тази група. Този двубой ще гледаме по Диема и Диема спорт 2.

Двата тима са се срещали пет пъти в историята, като победите са 4-1 за швейцарците. Но Уелс спечели последния мач между тях в европейските квалификации преди 10 години.

Британските „дракони“ направиха фурор на последното Европейско първенство преди 5 години и играха полуфинал, когато Кристиано Роналдо и Португалия ги спряха. Уелс е напълно непредвидим отбор и зависи безкрайно много от формата на една от големите енигми в световния футбол – Гарет Бейл. Не е тайна, че първият стомилионен футболист в историята (толкова плати Реал на Тотнъм в евро за него преди 8 години) пази най-доброто за мачовете с екипа на родината, което често ядосва работодателите му в клубните тимове…

Дали Гарет има къде да играе голф в Баку е спорно, но е сигурно – Уелс няма да се даде лесно днес.

Насреща обаче е един от тимовете, за които се прогнозира, че може да стигне далеч на първенството. Швейцария има класа „от глава до пети“, въпросът е в каква форма са водещите играчи. Нито капитанът Гранит Джака, нито голямата звезда Джердан Шакири изпращат добър сезон в клубовете си, но пък и те – подобно на Бейл, се преобразяват, когато облекат екипа на националния тим. Видяхме ги какво могат да сторят за 13 минути на „Васил Левски“ през март, като вероятно нашите национали още не могат да се опомнят от този блицкриг, който ни направиха с три гола „от съблекалнята“.

Букмейкърите дават предимство на швейцарците, като ставките за тях са около 2.10. За победа на Бейл и компания те варират от 4.00 до 4.80.

В 19 часа на терена в Копенхаген пред 22 000 датски фенове излизат местната гордост – „червеният динамит“ и съседите от Финландия. Това е първи мач от група В, като БНТ 1 и БНТ 3 ще го предават за България.

Вероятно това е най-малко атрактивният като звучене мач за неутралните зрители днес, но нямайте илюзии за залога и интригата в него. В група с Белгия и Русия, двата отбора знаят, че победа днес ще ги изстреля в идеална позиция за излизане в елиминациите.

Датчаните са твърд фаворит на букмейкърите, защото имат на своя страна повече класни играчи и домакинско предимство. Но който подцени Финландия на това първенство, ще страда. Този тим е изключително корав като дух и себеотрицание, а има и нелоши играчи, което България също усети на гърба си в Лигата на нациите.

Водени от култовия герой Теемо Пуки, финландците могат да наранят всеки.

Коефициенти: Дания 1.40, равенство 4.33, Финландия 10.00.

В 22 часа започва и десертът за деня. Белгия по номинал е домакин на Русия, но мачът е в Санкт Петербург, а ние ще го гледаме по Диема и Диема спорт 2.

„Червените дяволи“ са скрит фаворит на мнозина дори за титла, но е важно в каква форма влиза в турнира Еден Азар, след като сезонът му в Реал бе катастрофа.

Няма да видим на терена гениалният плеймейкър Де Бройне, който още се възстановява от травмата, получена на финала на Шампионската лига. Но белгийците имат тим, който наглед може да бъде съперник на всеки от това първенство, а и на планетата.

Ромелу Лукаку, който пък е фаворит за голмайстор на турнира заедно с англичанина Кейн, изглежда готов за нови подвизи.

Букмейкърите дават предимство на Белгия с 1.90, а за руснаците коефициентите са около 4.33. Те играят пред своя публика, но имат големи проблеми с вкарването на голове.

Вероятно ще заложат на здрава игра в защита и търсене на използване на всяка грешка на съперника.

Снимка: АР/БТА