Анализ на 7dniSport: Какво да очакваме от Уелс на Евро 2020

1
267
Добави коментар
eftimma
eftimma

През тази седмица стартира най-очакваното спортно събитие за годината – Euro 2020. Опитните анализатори от 7dniSport обръщат специално внимание на една от най-големите изненади на изминалото първенство – отборът на Уелс. 

През 2016 г. „драконите“ достигнаха до полуфиналната фаза, но могат ли да го направят отново – прочетете в следващите редове. 

Най-добрите играчи

Дани Уорд – въпреки, че не е титуляр в клубния си Лестър, Уорд продължава да се радва на повиквателна за всеки мач на Уелс. Всъщност, юношата на Ливърпул бе стартиращ страж в последните 4 официални мача на „драконите“, записвайки 3 „чисти мрежи“. Уорд може и да не е най-добрият вратар на света, но може да командва перфектно защитниците пред себе си, а и да дава дълги извеждащи подавания за бързите нападатели на „червените“. 

Джо Родън – След трансфера си от Суонзи за 11 милиона през миналия октомври, Родън постепенно си пробива път в титулярния състав на Тотнъм. „Шпорите“ записаха 5 „чисти мрежи“ в първите 5 мача на 23-годишния футболист. Той стартира в последните 6 мача на Уелс, а тимът му допусна едва 4 гола в тях (при положение, че Белгия им отбеляза цели три).

Арън Рамзи – Той все още не може да си намери място в стартовите 11 на Ювентус, въпреки неубедителния сезон за „старата госпожа“. И Сари и Пирло му дадоха шансове на различни позиции в халфовата линия, но уелсецът не успя да „захапе“. 

Преди треньорската рокада, Пирло често защитаваше своя играч, казвайки, че: „Рамзи прави така, че другите около него да играят по-добре“. Ако е здрав, Рамзи е перфектния полузащитник, блестящ с огромна креативност, но и със страхотно дефанзивно влияние. 

Гарет Бейл  – Играчът с най-голямо влияние за представянето на своята държава. Дори Португалия има страхотни играчи в отсъствието на Роналдо. Бейл обаче е абсолютно незаменим за своя отбор. Той държи рекорда за най-много голове с националната фланелка. Сезонът му в Тотнъм обаче бе доста слаб, но ако успее да повтори представянето си от 2016 г., той може да се превърне в един от фаворитите за „Играч на турнира“. 

Тактиката

Въпреки, че Уелс често залага на различни системи, в най-напечените мачове схемата прелива между 3-4-3 и 3-4-1-2.

Уорд ще е под рамката, въпреки че Уейн Хенеси и Адам Дейвис имат своите шансове, ако са напълно здрави. Тримата в отбрана пък ще са Родън, Крис Мепам и Бен Дейвис (ако е здрав). За поста уинг-бек има сериозна конкуренция. Конър Робъртс от Суонзи изглежда бетониран от дясно, което праща Неко Уилямс в битка с Рийс Норингтън-Дейвис за левия фланг, освободен от стартиращия в центъра на отбраната Бен Дейвис. 

Рамзи ще е в ролята на бокс-ту-бокс полузащитник, активно подпомаган от Етан Ампаду. Напред ще бъде Хари Уилсън (или Дейвид Брукс), чиято цел е да осигури повече пространства за бързоногите Дан Джеймс и Гарет Бейл. 

Какво показва формата

Уелс загуби два от първите си три квалификационни мача, но се класира за европейското първенство с 3 победи в решаващите последни три мача. Тимът финишира зад Хърватия, но пък изпревари силните състави на Словакия и Унгария. 

Последните 10 мача пък показват само едно поражение, което дойде срещу Белгия. 

Какво ще направят на турнира?

„Искаме да се възползваме от шанса, както го направихме и през 2016 г.“ – казва Райън Гигс, веднага след жребия, който изпрати тима му в грипа с отборите на Италия, Турция и Швейцария. 

Експертите на 7dniSport изказват опасенията си, че Уелс е най-слабият тим в тази група. Бейл и компания могат да изненадат всеки от отборите и ще имат решаваща роля в определянето на победителя в групата, но трудно могат да се преборят срещу Италия. Всъщност, изненадващо или не, ние виждаме Турция като потенциален победител тук. Ако искат да достигнат до втората позиция, Уелс ще трябва да победят младия отбор на Италия, а перспективите за това не са много добри. Крайна прогноза – отпадане в груповата фаза. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!