УСПЕХ: Рециклирана ракета Фалкън 9 на СпейсЕкс изведе в орбита GPS спътник!

1
117
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

17 юни 2021 г. 20:46 ч.

Светослав Александров. Изключително важен момент за СпейсЕкс! За пръв път на фирмата на Илон Мъск беше позволено да изведе в космоса спътник за нуждите на националната сигурност на САЩ посредством ракета „втора употреба“! 

Тази вечер в 19:09 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида излетя ракета „Фалкън 9“ с рециклирана първа степен и спътник за глобално позициониране GPS. За последно тази степен летя през ноември 2020 г., когато изпрати в космоса друг GPS сателит. Никога досега Пентагонът не е позволявал да се изпраща скъпоструващата космическа апаратура посредством рециклирана технология – така че днешният ден бе исторически както за космонавтиката на САЩ, така и за СпейсЕкс. 

Нямаше никакви проблеми по време на тазвечершната мисия. Девет минути след началото на полета, първата степен извърши безпроблемно кацане върху плаващата платформа „Просто прочети инструкциите“ – малко встрани от центъра, но все пак в рамките на нормата. 

В около 20:40 ч. българско време беше потвърдено благополучното разделяне на сателита от втората степен. 

Военните планират да изстрелят общо десет спътника GPS от най-ново поколение, които притежават три пъти по-голяма точност в сравнение с предшествениците си. Спътниците са построени от аерокосмическия гигант Локхийд Мартин в Колорадо, като от тях четири са вече изпратени в космоса посредством ракети „Фалкън 9“ (в това число включваме и днешния старт). Друг GPS спътник беше изстрелян с ракета „Делта 4“ на конкурентната за СпейсЕкс фирма ЮЛА (обединението между Боинг и Локхийд Мартин) през август 2019 г. – това бе последният полет на „Делта“ в среднотоварен вариант.

За военните е напълно естествено да са консервативни в технологично отношение, тъй като спътниците им се строят за милиарди долари и успехът трябва да е стопроцентово гарантиран. Така че бе нормално те да са последните, които се съгласиха с предложението на СпейсЕкс да се използват рециклирани ракети. През 2020 г. компанията на Мъск получи позволение от НАСА да изстрелва астронавти до МКС с ракети „втора употреба“ – и за пръв път това бе постигнато през април 2021 г., когато до МКС беше изпратена втората дългосрочна мисия на „Крю Драгън“ с екипаж от четирима. 

Това са астронавтите на НАСА Шейн Кимброу, Меган МакАртър, астронавтът на ЕКА Тома Песке и астронавтът на Япония Акихико Хошиде. Те изпълняват шестмесечна експедиция, като корабът им ще се завърне на Земята в края на октомври. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/