УСПЕХ: Астронавтите Тома Песке и Шейн Кимброу инсталираха втория от новите слънчеви панели на МКС!

1
224
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: европейският астронавт Тома Песке бива прикачен към роботизираната ръка „Канадарм 2“, за да бъде превозен до мястото на инсталация на новия слънчев панел. Неговият колега Шейн Кимброу е също видим в долната част на изображението. Photo credit : NASA TV

26 юни 2021 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 25-ти юни, американският астронавт Шейн Кимброу и неговият френски колега Тома Песке излязоха в открития космос. По време на трудоемката им извънбордова дейност, която се проточи шест часа и четиридесет и пет минути, двамата сполучиха да монтират втория от новите соларни панели, доставени на МКС от американския космически кораб „Карго Драгън“.

Кимброу и Песке премахнаха панела от товарния отсек, позиционираха го на целевото място, свързаха кабелите и накрая го разгърнаха. Това бе третата „космическа разходка“, проведена от астронавтите през този месец. По време на предходната на 16-ти и 20-ти юни, Кимброу и Песке разгърнаха първия слънчев панел. 

Всеки от новите панели генерира над 20 киловата електрическа мощност. Планирани са три мисии на американските кораби „Карго Драгън“ за доставката на общо шест панела, по два на всяка мисия. Първата от тези мисии е в ход, а доставените от нея панели са вече инсталирани. 

Напомням на читателите, че Международната космическа станция е в експлоатация в продължение на повече от две десетилетия и тя старее. Най-същественият признак за стареенето се изразява в спад на генерираната електрическа мощност. Когато МКС бе нова, тя генерираше 250 киловата електрическа мощност, а сега – само 160 киловата мощност. Остарелите слънчеви панели няма да бъдат премахнати, но ще продължат да работят съвместно с новите. 

Вчерашната „космическа разходка“ бе 241-вата по строежа и поддръжката на МКС, общо девета за Кимброу и пета за Песке.

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/