4 съвета за пречистване на тялото през летния сезон

1
163
Добави коментар

Топлите месеци са изключително подходящи, ако сте решили да подобрите метаболизма си и да се освободите от натрупаните в организма токсини
Ако сте пропуснали пролетта да предприемете мерки за пречистване на тялото, не се тревожете, че решението ви е закъсняло.

Летният сезон е изключително удобен за постигането на целта, предимно заради наличието на разнообразие от пресни плодове, зеленчуци, сокове и повишената ни активност.

Симптоми за наложителна смяна на режима

Усещате ли подуване на корема, хронична умора, забелязвате ли кожни раздразнения или торбички под очите? Явно е време да се погрижите за себе си. Ние имаме достатъчно възможности да го сторим по физиологичен път чрез черния дроб, бъбреците, червата, белите дробове, кожата, но по една или друга причина често се случва да се наложи да приложим допълнителни оръжия на своя страна.

В традиционната китайска медицина и в аюрведа от векове полагат усилия в тази посока, доверяват се на билкови смеси за детоксикация и различни методи за освобождаване от натрупаните токсини.

Следвайте тези 4 съвета, с които ще подобрите драстично здравословното си състояние:

1. Може и без фитнес, но не се застоявайте

Слънцето и морето са на ваша страна, но дори ваканцията да е все още далеч, съобразно индивидуалните ви планове, използвайте всяка минута да сте навън. Разхождайте се, бъдете сред природата и се движете максимално в свободното си време.   

Кога, ако не сега, можем да черпим с пълни шепи от живителните сили на мощните източници на енергия?

2. Контрол върху вредните навици

Заменете алкохолното питие със смути или порция любими плодове. Намалете броя на изпушените цигари, кафетата и пакетираните храни.

Стремете се да консумирате продукти, богати на протеини, полезни мазнини и въглехидрати. Съставете си подходящо меню, което да спазвате, независимо от ежедневието си.

Не сте забравили и за водата, нали?

3. Кои плодове и зеленчуци са ваши съюзници

Черешите подобряват метаболитните процеси, стимулират черния дроб и бъбреците. Имат и антиоксидантни свойства.

Ягодите също са полезни за детоксикация през слънчевия сезон от годината. Те съдържат и ценните витамини от група В, също и С. Не само ще ги хапнете с усмивка, но и ще се заредите с незаменими минерали, сред които магнезий, калий, желязо. 

Зеленолистните зеленчуци могат да бъдат включени като основа за салата, а вариант е и да бъдат задушени и поднесени като гарнитура към ястието за обяд или вечеря.

4. Билки за детоксикация

Глухарчето е популярен диуретик, с който ще въздействате върху храносмилането и пикочните пътища.

Растението бял трън има славата на средство за защита на клетките от свободните радикали, тоест поддържа младостта и отличния ви тонус, а също така подпомага функцията на черния дроб.

Копривата е подходяща не само за супа, но и като отвара, защото тя наистина има лечебен ефект. Отразява се благотворно върху протичането на пречистващите процеси в бъбреците.

Лайката е не по-малко уникална в това отношение. Пази ни от остаряването, защото спира оксидирането на клетките, а ако ви боли корем – тя е незаменима.

Четете още за: Диета, която „програмира“ тялото да изгаря лошите клетки, токсини и мазнини

Прочети послеДобави в любимиДобави в колекцияДокладвай