Какво общо има писателят Айзък Азимов с роботите прахосмукачки?

1
342
Добави коментар
epis
epis

Само до преди няколко десетилетия филмите от жанр фантастика, в който роботи управляват планетата, ни се струваха колкото интересни, толкова и абсурдни. Постепенно обаче ние ставаме свидетели точно на това. Роботите, по един или друг начин, влизат в живота ни и дори стават част от ежедневието на обикновения човек. За щастие, роботите са тук, за да ни служат и да са в наша полза, а не както е по филмите – за да ни управляват. Като част от домакинството ни, роботите днес ни заместват в едни от най-неприятните за нас ежедневни задачи: от почистването на подовата настилка и тупането на килими до ежемесечния акробатичен риск за висене в нищото от шестия етаж в името на чистите прозорци.

Близо две десетилетия умните домашни уреди циркулират на пазара. С появата им в интернет и във физическите магазини, много домакини буквално въздишаха по тях като по главния герой от латиносериал, мислейки, че една комбинирана прахосмукачка тип Legee7 просто не е по джоба им и няма как да бъде тяхна.

Нещата се промениха!

И освен, че тези машини вече са част от селекцията с уреди в най-обикновените технологични хипермаркети, те са придружени и с бонус „приятели“. Помощници, които се превръщат в приятели на домакинята – например, благодарение на уред като Hobot 2S от едноименната компания мисията чисти прозорци и стъкла вече съвсем не означава риск за живота и целодневно търкане в посока нагоре надолу (или както там беше правилното движение, за да не остават досадните следи и черти по повърхността).

Това е настоящето – умният дом е вече факт, не само в къщата на богатата прослойка на обществото, но и на средната класа, изобщо на обикновения човек. И всичко това се случи едва за две десетилетия. Защото именно тогава, преди близо 20 години, се появи първият робот уред за почистване на дома и той има връзка не с кой да е, а с писателя Айзък Азимов.

Знаете ли тази история?

Годината е 2002-ра. На технологичната сцена в САЩ се появява една нова компания, която решава, че ще докаже на обществото: новите технологии не са само част от Силициевата долина. Те трябва да са достъпни и за обикновените хора, каквито са и прилежните към фактора чистота домакини. Този хай-тек екип, освен че мисли различно, въвежда и нещо напълно ново в историята на домашните уреди, а именно първият робот прахосмукачка. Самата компания решава да се кръсти iRobot, в знак на почит към едноименната книга на великия американски фантаст Айзък Азимов, „Аз роботът“ в оригинален превод.

Екипът създава Roomba – първата роботизирана смарт прахосмукачка – която доказва и още нещо: четенето на фантастика отваря кръгозора и ни кара да мечтаем в голям мащаб, а фантастиката от филмите и книгите не винаги звучи неадекватно, тя може и да се случи в реалния живот.

И само в рамките на 20 години Roomba успява да послужи за вдъхновение на редица производители на техника и домашни уреди. След iRobot на пазара за смарт устройства за почистване се включват и добре познати гиганти в индустрията като Samsung, Rowenta и Dyson. За първи път започваме да чуваме за имена, които макар и отдавна да са в сектора, никога не са се отличавали с кой знае какви продукти. Добър пример за това са Hobot. Производителят създава разнообразни технологични продукти, в това число CD плейъри, цифрови камери, смартфони и електронни потребителски стоки с вградена Linux/Windows OS.

Само че никой дори не е чувал за тях, докато един ден от Hobot не пускат на пазара първия си робот за прозорци. Моделът им е толкова добър, че мениджърите на компанията осъзнават важен факт за своето съществуване и мисия: те трябва да се пренасочат именно към сектора с умни уреди. Така на бял свят се появява и уникалния за времето си уред за прозорци Hobot 298. Той постига неповторима степен на ефективност по време на работа поради иновативното си съчетание от вграден контейнер и ултразвуково впръскване на препарат върху стъклото.

На практика, уредът поставя Hobot на челна позиция в сектора с умни уреди за дома. Компанията вече бива определена като лидер в производството на роботи за прозорци, когато решава да пусне подобрена версия на Hobot 298. Hobot 2S има цели два вградени контейнера всеки с ултразвукова пръскачка, a това означава, че посоката на движение вече не е от значение за перфектния краен резултат. Нещо повече, този робот има квадратни датчици, тоест прозорците биват почистени изцяло, без никакви компромиси за ъгловите пространства, в които се трупат много бактерии, прах и мръсотия.

Бързият успех на Hobot в сектора с роботи за стъкла позволява на компанията да се позиционира отлично и в нишата с комбинирани роботи. Но това е така, защото и в тази линия екипът е винаги иновативен и в повечето случаи първи в прокарването на нова технология. Така например, малко след като пусна хитовия си Legee 688, който впечатли всички с тройно по-ефективно миене с мопове от който и да е друг хибриден робот, в портфолиото на компанията беше добавен и гениалният модел Legee7. Той се откроява със своите 900 вибрации в минута, страхотна мощност на сухото почистване и скъпата и рядка екстра дори сред високия клас роботи: перящ се хепа филтър.

Роботите, влизащи в дома ви не за да го превземат, а за да унищожат бактериите и мръсотията, за които ви споменахме, вече са налични и на българския пазар. Тъй като те са значително скъпа инвестиция, няма как да не ви дадем съвет да ги търсите и купувате единствено и само от надеждни и оторизирани дистрибутори.

За почитателите на умния дом, това е отлично познато и надеждно място за покупка на робот от всякакъв тип. От скоро в Robopolis можете да намерите и последните модели на Hobot, и то на страхотни цени!