Нелоялни практики в нашият бранш

4
222
Добави коментар
AppFlow
AppFlow

Миналата седмица ни се случи нещо интересно, което мислехме, че е отдавна забравено като нелоялна практика. Нелоялна практика е дори твърде красиво написано, тъй като става дума за най-обикновена измама.

Получихме обаждане от фирма, която ни обясняваше, че нямаме добро представяне в Интернет и предлага да ни направи профил в GMB (Google My Business). Не бяхме получавали такова от години. Забавното е, че даже не си правят труда да погледнат услугите на дадената фирма. Получава се така все едно да продадеш краставици на краставичар. Пренасочихме обаждането към наш специалист, който и сподели, че вече имаме такъв профил. Тогава ни обясниха, че профилът трябвало да бъде конвертиран в базата данни на Google според новите стандарти. Услугата струвала 130 лв с ДДС, като ще получим договор в офис на Спиди. Ако не го приемем, обекта ни в GMB нямало да се показва и това щяло да навреди на бизнеса ни. За да придаде стойност на твърденията си, служителката от ГДМ Диджитал (или нещо подобно) ни увери, че те са една от трите фирми в България, които са официални представители на Google и предлагат въпросното конвертиране на бази данни.

Подобно представяне на неверни твърдения пред хора, който не разбират материята си е чиста измама. Преди години осъдиха няколко фирми за подобни действия, но явно има нови играчи на пазара, целящи да припечелят лесно някой лев.

Колеги, предлагайте качествени услуги. Не лъжете клиентите, рано или късно всичко излиза наяве. Клиенти, проверявайте информацията, ако не разбирате нещо. Винаги търсете и второ мнение. Доверието е чудесно нещо, но то трябва първо да се заслужи.