Италия-Англия – финалът на Евро 2020

1
429
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

„Трите лъва“ се надяват на победа у дома в неделя, 11 юли, срещу „скуадра адзура“, които са фаворити за спечелване на отложеното с година европейско първенство по футбол

Италия, която спечели полуфинала срещу Испания след 120 минути игра (1:1) и дузпи (4:2), и Англия, победила Дания на лондонския стадион „Уембли“ с 2:1 (с дузпа в продължението, реализирана от капитана Хари Кейн), са финалистите на Евро 2020.

Европейското първенство по футбол беше отложено с година заради пандемията от новия коронавирус, също като олимпийските игри в Токио – и въпреки опасността от Делта варианта на COVID-19 мачовете се играха пред пълни трибуни в 11 града по целия континент.

Финалът, отново на „Уембли“, е на 11 юли, неделя, в изборната нощ на предсрочния парламентарен вот у нас, като ще бъде предаван едновременно по БНТ и Нова телевизия.

„Скуадра адзура“, които откриха шампионата у дома, в Рим, с класическото 3:0 над Турция, победиха и останалите два тима в своята група А: Швейцария и Уелс. В група D „трите лъва“ надделяха над Хърватия и Чехия с 1:0 и завърщиха наравно, без гол, срещу Шотландия. 

В елиминационните фази Англия отстрани Германия (2:0) в Лондон и Украйна (4:0) в Рим, а Италия – Австрия и Белгия с по 2:1, съответно в Лондон и Мюнхен. Полуфиналите също бяха планирани да са на „Уембли“.

Предишният европейски шампион Португалия отпаднаха още на осминафиналите със загуба (0:1) от Белгия, но звездата им Кристиано Роналдо засега е голмайстор на Евро 2021 с пет точни попадения.

Споделеното домакинство на 11 държави бе в чест на 60-годишнината от началото на европейските първенства по футбол.

Италианците са били европейски шампион само през 1968 г., а вицешампиони стават през 2000 и 2012 г., когато губят на финала съответно от Франция (1:2) и Испания (0:4). За сметка на това пък са печелили четири световни първенства.

Англичаните, от своя страна, нямат такъв актив и се надяват „да донесат купата вкъщи“, 55 години след единствената им титла – от домакинския мондиал през 1966 г. Националният им селекционер Гарет Саутгейт също има да се реваншира: на Евро 1996, когато Англия е домакин, а той – полузащитник, малкият финал срещу Германия е решен с дузпи в полза на Бундестима тъкмо заради неговия пропуск.