Времето през юли: От 10 до 39 градуса

1
370
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

И температурите, и валежите в първия изцяло летен месец се очакват да са около и над нормата

Средната месечна температура този юли се очаква да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, по високите полета 18-21 градуса, а в планините – от 6 до 13 градуса, съобщава за агенция „Фокус“ дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).. Най-ниските минимални температури ще са в диапазона 10-15 градуса, а най-високите максимални може да достигнат 34-39 градуса.

Месечната сума на валежите също ще е около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма от 30 до 50 л/кв.м, а в планинските райони още повече, от 70 до 120 л/кв.м.

Юли започва със слънчево и горещо време, като дневните температури достигат на места 38-39 градуса, но започва захлаждане и въздушната маса става неустойчива, с валежи и гръмотевична дейност. Повишена е вероятността на места явленията временно да са интензивни, а валежите – значителни, като също така има условия за градушки и временно усилване на вятъра.

След относително стабилизиране на атмосферата около 4-5 юли, към 6-7 юли се очаква нов процес с валежи и понижение на температурите. Впоследствие до края на десетдневката валежите трябва чувствително да намалеят, а температурите – да се повишават.

През повечето дни от втората десетдневка ще преобладава слънчево време с температури по-високи от обичайните. Около средата на периода се очаква да премине атмосферно смущение и да са налице условия в следобедните часове да превали и прегърми.

През третата десетдневка вероятност за краткотрайни валежи има в началото, но тенденцията е след това температурите да се повишат и да се установи слънчево, сухо и горещо време.