История и приложния на филцът

1
168
Добави коментар
webtech
webtech

Филцът е продукт, съставен от влакно или комбинация от вълнени и полиестерни влакна, преплетени чрез свойствата на „сплъстяването“. Това сплъстяване се получава чрез процес, известен във физиката като ефект на насочено триене, като по този начин се получава уплътняване на влакната, които достигат желаната плътност и твърдост. Някои видове филц са много меки и можем да ги срещнем в изделия като одеяла или плюшени играчки, докато други са достатъчно здрави, за да образуват строителни материали.

Полиестерният филц е синтетично влакно, получено чрез полиестерно предене, образувано чрез поликондензация на органична двуосновна киселина и двувалентен алкохол.
Филцът е издръжлив, гъвкав, лесен за обработка, устойчив е на корозия, лесен е за измиване и изсъхва бързо. Използва се предимно от майстори-занаятчии, като фон за изложби, в коледни играчки и орнаменти, като подложка, при направата на чанти, дрехи и обувки.
Освен в текстилната, този материал би могъл също така да се използва в транспортната и металургичната индустрия, а също и в химическа промишленост.
Предимство на полиестерния филц е, че той осигурява уплътнение, устойчиво на прах и на земетресение, както и топлозащита и звукоизолация.

Създаването на полиестерния филц има дълга и интересна история.
Първо се появяват синтетичните влакна, през 19-ти век, когато учени в Англия и Германия разработват методи за достигане на течното състояние на определени химикали, за да се получат конци. Фибростъклото и изкуствената коприна например са направени по този начин.

Полимерът се получава чрез две петролни производни, комбинирани при много висока температура. Когато се охлади, полимерът се превръща в много гъст и плътен сироп, който при контакт с въздуха изсъхва и се втвърдява в съответната форма. Така започват да се произвеждат пластмасовите бутилки за безалкохолни напитки.
Когато през 80-те години на ХХ век интересът към рециклирането на пластмаси се засилва, се появява и нуждата от развитието на полиестерни влакна, направени от използвани бутилки. Много дрехи на пазара днес са направени от комбинация от рециклиран и необработен полиестер.

 

Така през 1980-те в град Лорънс, щата Масачузетс в САЩ, се разработва за първи път полиестерен филц, а марките на компанията, която го създава, днес са основните производители на материала в световен мащаб.

Полиестерният филц е изключително топъл поради структурата си. Тъй като е устойчив на влага, той може да поддържа топлина на тялото дори при екстремни метеорологични условия, като по този начин постепенно тъканта се превръща от специализиран материал за алпинисти и планинари в материал за дрехи за масова употреба.

На българския пазар полиестерен филц се предлага от фирма СИБЕЛ ООД. Продуктите на компанията можете да откриете на следния линк – https://sibel.bg/bg/details/593/polyester-fleece/

Какви са екологичните недостатъци на полиестерния филц?

Разбира се, не всички филцове са направени от рециклирана пластмаса. Както рециклираният, така и нерециклираният филц се произвеждат от невъзобновяеми петролни производни, т.е един и същ невъзобновяем ресурс, отговорен за глобалното затопляне и зависещ от добива на изкопаеми горива. Производството на полиестерен филц изисква голямо количество енергия, като при това процесът включва употребата на вредни химични вещества, които попадат във въздуха и водата.

Производството на полиестерен филц от рециклирани бутилки е важно, тъй като така се намалява количеството пластмасови бутилки, които така или иначе се използват, но при други случаи, биха били заровени в депата. Изчислява се, че за всеки метър полиестерна тъкан, направена от 80% рециклирана пластмаса, се използват осем пластмасови бутилки за напитки, т.е за всеки метър полиестерна тъкан 8 бутилки по-малко „натежават“ на околната среда.

При всичките си недостатъци, полиестерният филц всъщност е полезно изобретение. Внимателната му изработка обещава поддържане на температурата при физическа активност  означава, че ще ви стопли, особено когато сте активни. Той е също така лек и удобен материал, за разлика от естествения му предшественик, вълната. Освен това филцът е незаменим при звуко- и топлоизолации.
Предимствата на филца са оценени и от световноизвестната дизайнерска къща LVMH, когато Луи Вюитон обявява мъжка колекция „Еко-Филц“, в която всяка отделна част от продукта е изработена от различен вид филц, като целта на компанията е да се достигне използване на  100% рециклирани материали до 2025г.
 

 

loading…