Колко често трябва да сменяте спирачната течност на колата?

1
173
Добави коментар
tedi0526
tedi0526

С течение на времето автомобилите стават все по-съвършени, но основните принципи на тяхното функциониране остават непроменени в продължение на десетилетия.

Основната функция на спирачната течност е да предава силата от спирачния педал по-нататък по хидравличните вериги на спирачното задвижване. Под налягането, създадено в главния цилиндър, той преминава през тръби към всяко колело на автомобила и действа върху буталата или цилиндрите на колелата, които активират спирачните накладки, притискайки ги към спирачните дискове – и автомобилът забавя или спира. Освен това спирачната течност действа и като смазка за спирачните части, като им осигурява антикорозионна защита и намалява триенето.

Нередовната подмяна или доливане на спирачна течност може да доведе до повреда на спирачната система и други аварийни ситуации.

Помислете защо и колко често трябва да сменяте спирачната течност?

Спирачната течност е състав с определена консистенция с добавки. Когато управлявате автомобила и натискате педала на спирачката, течността се загрява до определена температура, която трябва да е по-ниска от точката на кипене. Точката на кипене на повечето марки течности е до 260 ° C. В същото време, по време на градско шофиране, температурата на отопление достига средно 150 ° C, а при по-агресивен стил на шофиране – до 180 ° C.

Тъй като спирачната течност абсорбира влагата във времето и точката на кипене на водата е съответно по-ниска, следователно точката на кипене на самата течност се намалява. По време на кипене се образуват въздушни мехурчета, което води до недостатъчно налягане в системата и отказ на работа на спирачния педал. Добавките към спирачната течност с времето също губят своите свойства.

Честота на подмяна на спирачната течност

Смяната на спирачната течност се регулира от производителя. По правило периодът на подмяна при нормална експлоатация на автомобила е 1 на всеки 2 години. В този случай е необходимо да се следи състоянието на течността. Визуално това може да стане по цвят – ако цвета се различава от новата спирачна течност на същата марка, тогава ще трябва да я замените.

Можете по-точно да определите спирачната течност в автосервиз с помощта на специално диагностично оборудване. Същността на теста е да се нагрее течността и да се определи текущата точка на кипене. Ако точката на кипене е по-малка от минимално допустимата стойност (165 ° C), сменете я.

Изисквания към спирачната течност

Сред основните изисквания за спирачната течност може да се отбележи следното:

Висока точка на кипене.

Ниска точка на замръзване (особено при експлоатация на автомобил в северните райони на страната).

Минималното ниво на хигроскопичност.

Освен това добавките към спирачната течност, трябва да имат добри антикорозионни свойства.