УСПЕХ: СпейсЕкс проведе първото статично огнево изпитание на Супер Хеви!

1
164
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от статичното огнево изпитание. Photo credit : SpaceX

20 юли 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Много важен напредък по отношение на проекта на Илон Мъск „Старшип“! Късно тази нощ СпейсЕкс успя да проведе първото пълновременно статично огнево изпитание на гигантския ускорител „Супер Хеви“, който в близко бъдеще ще извежда новото поколение космически кораби към околоземна орбита, Луната и Марс. 

„Пълновременно изпитание на три двигателя Раптор на ускорител Супер Хеви“, оповести Илон Мъск в Туитър.

Предприемачът предостави и информация за бъдещите планове в тестовата програма. Понастоящем СпейсЕкс е построила два прототипа на „Супер Хеви“ – „Бустър 3“ и „Бустър 4“. Тестът тази нощ включваше „Бустър 3“ (който не е проектиран да може да лети). В зависимост от напредъка по „Бустър 4“ (вече способен да лети), през следващите дни „Бустър 3“ може да бъде оборудван с общо девет двигателя „Раптор“ и изпитан отново.

СпейсЕкс няма проблем с множеството двигатели на ракетите – например, действащата свръхтежка ракета на компанията „Фалкън Хеви“ има 27 двигателя на първата степен. „Супер Хеви“ може да бъде оборудвана с повече от 30.

Напомням на читателите, че през месец май прототипът „Старшип SN15“ излетя благополучно на 10-километрова височина, след което кацна безпроблемно. След това постижение СпейсЕкс се фокусира върху подготовката за първия си орбитален полет. Стига всичко да продължава да се развива по плановете, този полет може да е факт още през това лято. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/