Няколко специфики за дървоядите и как може да ги унищожите

1
168
Добави коментар
vihrogon
vihrogon

Съвсем искрено не считаме, че си нямате друга работа освен тази да потънете в размисъл как например се разпространяват дървоядите или как може да ги унищожите, но също така вярваме, че никой не може да се предпази от появата на тези вредители в жилището си. Не си мислете, че можете да попаднете на тях само, когато посещавате баба си в нейната стара селска къщурка, пълна със също толкова стари дървени мебели. Поради все по-забързаният ни начин на живот и вечната жажда за бързо спечелени пари, дори и производителите на модерни дървени мебели, конструкции, паркети и т.н. забравят за изключително важният процес на импрегнация, който предпазва дървото от проникването в него на дървоядящи животинки. Това означава, че дори да се сдобиете с една изключително скъпа и красива декоративна масичка в стил Рококо, която бихте искали да поставите в центъра на хола си, така че всеки да ахне при гледката ѝ, то съвсем скоро може тя да се сгромоляса с гръм и трясък точно пред погледа на ахналия човек… Нападната е от дървояди, които умеят много добре да снасят ларвите си в дървесината.

Интересни навици на дървоядите

Дървоядите са вредители, които имат странни навици. Те са пълна противоположност на онази приказка, че любовта на мъжа минава през стомаха, защото възрастните индивиди почти не се хранят, а предимно търсят женски за да създадат поколение. Не са подтикнати от някакви сексуални подбуди, а целят само увеличаване на потомството си. Резултатът от това им странно поведение е, че се появяват яйца, които трудно ще различите с просто око. Освен това са скрити под повърхността на дървесината и дори и да се снабдите с микроскоп, усилията ви най-вероятно ще са напразни.

Съвсем скоро от тези яйца ще се появят ларвите на дървоядите, които всъщност унищожават вашите дървени мебели. Те ще започнат да прокопават тунели, които ще се превърнат в огромни лабиринти, унищожавайки по този начин всички дървени конструкции в дома ви. 

Тези инсекти рядко сменят местонахождението си, но все пак ако им писне от условията на живот, които предлага вашата декоративна масичка в стил Рококо, бързо ще нападнат и намиращият се в нейна близост стол в стил Рококо. Могат да се прехвърлят и върху дюшемето или паркета ви.

След колко време дървоядите се излюпват и напускат заразената дървесина?

В някакъв момент (след около 2-4 години в зависимост от самия вид на дървоядите) тези ларви ще станат зрели индивиди, които на свой ред отново ще съсредоточат вниманието си върху това как по-бързо да увеличат популацията си. Отново яйца, отново ларви и следващо поколение възрастни дървояди. Природен цикъл, с който трудно бихте се справили сами и най-добронамерено ви съветваме да извикате на помощ професионална фирма за борба с дървояди, която да унищожи дървоядящите инсекти. В противен случай рискувате да загубите много ценно време и не малко количество пари. Все пак дори и професионалните фирми срещу дървояди и други вредители не могат да гарантират 100% ефективност, тъй като ларвите на дървояда остават дълбоко скрити в самата дървесина. Все пак професионалистите ще ви дадат най-правилен съвет, а и ще ви излезе много изгодно да напръскате срещу дървояди, отколкото да смените целия покрив, пък макар и ефекта да не е 100% ще удължите живота на дървесината с много години, тъй като ще предотвратите и ограничите почти изцяло повторното заразяване на дървесината с дървесни червеи.  

Ако ви е необходима професионална помощ за борба срещу дървоядите, то винаги може да се свържете със специалисти от фирма Бран Инсект ЕООД, който ще ви консултират и дадат решение за справяне с тях.

Етикети:
борба с дървояди, дървояди

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.