VRLA акумулаторни батерии: Незаменимо техническо оборудване за съвременния начин на живот

1
143
Добави коментар
clashbade
clashbade

Днес ние имаме необходимост от висока мощност и надеждност за различни системи и транспортни средства, което изисква иновативни решения

Без употребата на акумулатори не бихме могли да си представим днешния начин на живот. Те намират широко приложение в автомобилния транспорт, като източници на електрическа енергия, за резервно захранване с електрическа енергия, системи за сигурност, а също плавателни средства, кемпери и т.н. 

С какво се отличават оловно-киселите стационарни VRLA акумулатори?

Те са снабдени с клапан, който има функцията да се задейства като предпазна мярка за безопасност при случаи, когато налягането на газта стане прекалено високо. Технологията, по която са изработени, позволява да бъдат разреждани до 20 процента от максималния си капацитет, без това да води до необратими повреди.

При обръщане на този тип устройства не съществува риск от изтичане на електролит. Това се дължи на сепараторите, които се използват при тях. Самозатварящите се клапани предпазват, като се отварят при високо налягане и съответно се затварят при възстановяване на параметрите.

Разпространението им става все по-популярно, основно и заради това, че животът им е дълъг – от 3 до 5 години.

Основните им предимства могат да бъдат описани накратко така:

–       Необслужваеми са и не изискват външна намеса;

–       Продължителен експлоатационен период, съобразно приложението, което намират;

–       Не изпускат киселина при аварии;

–       Монтажът им е улеснен – не се налага да се спазва дадено положение при поставянето;

–       Енергийната им плътност е висока.

При клапанно регулираните оловно-киселинни акумулатори, каквито са именно VRLA, не са налице типичните недостатъци на конвенционалните батерии. Вторите основно страдат от загуба на вода по време на циклите на зареждане и разреждане.

Два вида технологии са заложени в принципа им на действие – SLA и AGM.

За SLA е характерно отделеният кислород на положителните електроди и водород на отрицателните електроди да влизат в реакция помежду си, в резултат на което се образува вода.

Произведените съгласно AGM метод са с електролит, който е фиксиран в стъклени влакна, като батериите са запечатани с вентил. Те са незаменим компонент на електрическа мощност, гарантират безопасна и продължителна работа, както и висока надеждност на оборудването в различни сфери, сред които мобилни и стационарни телекомуникационни системи, индустриални автоматизирани процеси, мониторинг, транспорт, корабоплаване, възобновяеми енергийни източници.

За VRLA акумулаторни батерии е препоръчително е да се избягват крайно ниски температури при работа, тъй като това може да доведе до драстично снижаване на капацитета им. Също така, при неправилен заряд е възможно прегряване.Ако не познавате в детайли възможностите, които предлага пазарът на акумулатори, посетете Dikar.bg, за да получите необходимите насоки и професионална консултация при избора си.