Коя е добрата превенция срещу кариес и как да я постигнем

1
155
Добави коментар
clashbade
clashbade

Никой не обича болката в зъбите, но всички сме изпитвали в даден етап от живота си последиците от един кариес. Силен или слаб – степента на дискомфорт, който усещаме, не е определящ за нужните грижи. Посещението на зъболекар е абсолютно задължително, ако желаете да се разминете с усложнените състояния на един нелекуван кариес. Какво да направим предварително, за да не стигаме все пак до подобна дилема?

Митове и истини за кариесите

Нито сладкото, нито соленото сами по себе си са причина за образуването на болезнените дупчици в зъбите. Основна предпоставка за тяхната поява е киселината, произвеждана от бактериите в устата. Всяка консумирана съставка, богата на въглехидрати, определя активизирането на въпросната киселина, която служи за тяхното разграждане. Когато останат непочистени бактерии след хранене, те продължават да си разграждат въглехидрати и да произвеждат киселина, което е условие за образуване на нови кариеси и за задълбочаване на вече съществуващите.

Ако оставите проблема нерешен, колкото по–голям е един кариес, толкова по–голяма става и вероятността да се унищожат зъбите. При дълбоките и болезнени дупки нерядко се налага премахването на корена (което не е единствена причина, разбира се). А това неминуемо умъртвява зъба, нещо абсолютно нежелателно като последствие.

Добрата превенция за защита срещу образуването на кариеси си остава старателната и редовна хигиена. Ако се абстрахираме от генетичната предразположеност на всеки индивид, миенето на зъбите минимум два пъти дневно и щателното почистване с конец са основна предпоставка за здравето ви.

Друга причина за появата на кариес може да е изтъняването на емайла. Последното може да е последица от множество и различни фактори. Някои от тях са прекомерната употреба на кисели храни и цитрусови плодове. Погрешно или интензивно четкане на зъбите също може да доведе до подобни резултати. Нараняването на повърхността с груби предмети, например дъвкането на химикалки, образува микропукнатини и изхабяване на горния слой на зъбите. Това със сигурност води до намалена защита и голям риск от кариеси.

Превантивни мерки

Не всеки кариес ще ви даде да разберете, че съществува. Ако е достатъчно малък, състоянието може да протече без болка и симптоми. Ето защо редовните профилактични прегледи са от много голямо значение. Така бихте открили проблема в начален стадии, а решаването му ще стане бързо и напълно безболезнено.

При всички случаи редовните посещения на зъболекарския кабинет могат да бъдат решаващи за бързото отстраняване на болежките. От друга страна, тяхното задълбочаване неминуемо води до появата на нови, което няма да ви донесе радостта от здрави зъби.

Зъболекар

loading…