Има ли значение марката на избрания часовник

1
130
Добави коментар
clashbade
clashbade

С някои неща в живота не бива да се правят компромиси. Такива са изборът на кола, нашите връзки и покупката на часовникa, разбира се! Не бързайте да се усмихвате. На вид тривиален, въпросът съвсем не е такъв.

Часовникът е онзи предмет, който освен своята практична страна, издава вкусовете, предпочитанията и класата на човека. Не просто робуване на марковите стоки, а страстта ни към всичко качествено, направено с изключително внимание и дори любов. Миниатюрното устройство може да струва скъпо, но в подкрепа на това съчетава прецизността на детайлите, ръчна изработка, качествени и дори благородни сплави и неизменен стил. Това е любимият на всички класен, марков часовник.

Механизъм на марковите часовници

Един от най–важните компоненти на часовниците е техният механизъм. Реномираните марки не могат да си позволят лош имидж в това отношение. Именно той е отговорен за работата и задвижването им. Колкото по–качествен и здрав, толкова ценен става и самият часовник.

Според механизма часовниците, те могат да се разделят на механични и кварцови. При първия вид основна роля за задвижване на механизма играе пружината. Тя представлява метална тел, която се навива периодично на ръка, а след това по време на работата на часовника се развива постепенно. Именно тя осъществява движението на стрелките. Колкото по–голяма е нейната дължина, толкова по– ълъг период на работа между отделните навивания ще ви предостави.

Тук често говорим за ръчна изработка, която въплъщава в себе си майсторството на занаятчията. Ето защо всеки детайл по часовника има значение. Това заедно с вложените качествени материали е от решаващо значение за безпроблемната и плавна работа на механизма.

Предимствата са няколко. На първо място поставяме липсата на батерия. Периодичното навиване на пружината е достатъчно да осигури живот. Работата и технологията на механичния часовник са ценени заради плавното движение на стрелките. Отчетливото и понякога дразнещо цъкане на кварцовите механизми не е любимо на всеки. Онези малки зъбни колелца, които работят в съвършен синхрон са всичко, от което имаме нужда.

На пазара се предлагат изключително интересни модели с прозрачни повърхности. Те ни позволяват да се насладим пряко на действителната работа на малките инструменти. И да си признаем, те изглеждат наистина интересно и оригинално! Освен малко

по–високата цена, механичните часовници се нуждаят от периодично калибриране. Методът им на работа страда от разминаване +/- 1 секунда на ден. Ако искате да бъдете абсолютно точни, на около 4-5 години трябва да го калибрирате, за да компенсирате разминаването.

При кварцовите устройства задвижването се получава благодарение на малък кварцов кристал и батерия. Нея кристалът дължи изключително бързото си вибриране, което от своя страна задвижва стрелките на часовника. От тук идва и познатият тракащ звук. Рядко можем да наблюдаваме разминаване в секундите. Прецизната точност е и причината те се радват на много привърженици, които не трябва да се притесняват и за средата, в която ще ги използват. Кварцовите часовници са изключително издръжливи. Единственото нещо, от което се нуждаят, е периодична смяна на батерията.